23 de maig del 2018

MORT NÒRDICA O GREGA? (III)

Cal recordar que n'hi ha tantes de menors i menys importants que no les podré esmentar totes, tot i així, avui us n'explicaré deu més.
  1. Elli: És la deessa de la vellesa però no hi ha gaire més informació.
  2. Forseti: És el déu de la justícia, la veritat i la pau. És el fill de Nanna i Balder. Es diu que la seva llar era brillant. És considerat el déu més savi d'Asgard ja que resolia els conflictes mitjançant la mediació. Era tant respectat que només els juraments més solemnes eren pronunciats en nom seu. Com és el déu de la pau no s'esmenta que sigui un guerrer durant el Ragnarok.
  3. Freya: És la deessa de l'amor, la fertilitat i la sexualitat. És propera als follets i a les fades. És una de les deesses principals dels Vanir, és filla de Njord i germana de Frey. Es va casar amb Od, un déu misteriós que es sospita que era una altra forma d'Odin, que va desaparèixer. La meitat dels guerrers caiguts en batalla incloent-hi les dones van a parar al seu palau, on s'hi canten cançons d'amor, i l'altra meitat al Valhalla.
    Freya representada segons els germànics
  4. Frey: Significa "senyor" i és el déu de la fertilitat. Pertany als Vanir, és el germà de Freya, amb la qual havia estat casat, i és fill de Njord. Més endavant es va casar amb una geganta de Jötunheim. El seu servent va ajudar a Frey a trobar la seva esposa i a canvi va rebre l'espasa sagrada d'aquest déu.
    Frey representat segons els germànics.
  5. Frigg: És l'esposa d'Odin, mare de Balder i una de les principals deesses. Del seu nom significa "estimada" i és d'on provenen les paraules "friend" de l'anglès i "freund" de l'alemany.
  6. Fulla: Era una de les tres criades de Frigg i la que li queia millor, el seu nom significa "complert" i sovint donava consell a Frigg sobre com ajudar als civils que li demanaven ajuda.
  7. Hel: És la sobirana de Helheim, el món subterrani nòrdic, és la deessa de la mort, filla de Loki, germana del llop Fenrir. Governava els nou mons i es deia que era una noia molt bonica però que la part inferior del seu cos estava en descomposició. El seu nom significa "tapar, cobrir, amagar".
  8. Heimdallr: És el déu guardià i el seu nom significa "llar, casa". És fill d'Odin i de nou gegantes que el nodrien amb sang de porc senglar. Es diu que amb una banya que li va regalar Odin anunciarà l'inici del combat entre els deus i els gegants quan comenci el Ragnarok. Es diu que lluitarà i serà mort per Loki, però serà el síbol de poder ja que serà l'últim déu en caure.
  9. Hödr: Era un déu cec fill d'Odin i germanastre de Balder. El seu nom es pot relacionar amb batalla i combat. No es té gaire informació d'aquest déu tret del mite de la mort de Balder en mans d'aquest.
  10. Idunn: Tampoc es té gaire informació d'aquesta Æesir però sempre apareix com a la esposa de Bragi i com a la guardiana de les illes que proporciones joventut eterna als déus i la portadora de les pomes que ho permeten.
    Idunn, la guardiana de les illes de la joventut
Paula Sala
1r Batx

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Em fa gràcia veure com alguns noms com Loki o Thor apareixen actualment en pel·lícules de fantasia/ciència ficció, de la saga Marvel, i m'ha agradat veure d'on procedien. Algun dubte que tenia li he consultat a la Maria :)

Unknown ha dit...

Efectivament! La Marta m'ha preguntat per què et referies al Ragnarok com a futur, i jo li he contestat (corregeix-me si no està bé) que el Ragnarok representa la lluita final i la destrucció del mon, i que per tant encara no ha passat. Una entrada molt interessant!

Anònim ha dit...

Bones Paula, em podries explicar quina era la visió de la mort a partir de la mitologia nòrdica?

Unknown ha dit...

De fet, Ferran, segons la mitologia nòrdica vuit dels nou mons es donen a conèixer una vegada esdevens un heroi mort, és a dir, si no ets un heroi mort o un ésser mitològic no pots trepitjar cap dels vuit mons descrits per la mitologia nòrdica. És més, només el món dels mortals és on hi ha éssers vius que no siguin mitològics i és per això que és un dels pitjors vists pels déus nòrdics.
Espero que això hagi aclarit el teu dubte.

Helena ha dit...

És curiós com noms d'aquesta religió poc coneguda poden aprèixer en l'actualitat, com per exemple, en pel·lícules i acaben sent més coneguts per culpa del personatge que represneten que per el seu autèntic origen. Molt interessant!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

M'ha cridat molt l'atenció el punt 10 i buscant información, he trobat que el nom Idunn té com a significat "sempre jove" que s'enllaça amb el rol de ser la portadora de les pomes que donen als déus una eterna juventud.

Molt interessant!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts