3 de maig del 2018

EL NEN DE L'ESPINA

En honor al meu cognom he decidit fer aquesta entrada parlant sobre l'escultura del nen de l'espina. 

Es diu que el protagonista d'aquesta obra  es preparava per fer una cursa i primer es va treure l'espina del seu peu, amb total concentració, doblegant el cos i tombant el cap per veure millor el que està fent.

El nen de l'espina és una escultura feta de bronze del segle I aC. És curiós perquè la majoria de les obres que coneixem d'aquest període estan fetes de marbre i no de bronze. La situem en el període hel·lenístic de l'art grec. Aquesta obra ha sigut molt popular i admirada al llarg de la història.

L'estàtua està documentada a Roma des del segle XII d.C, i es creu que Sixte IV la va donar el 1471 i que abans estava al Palau Letran.

Resultat d'imatges de el nen de l'espina
Escultura del nen de l'espina
ANÀLISI FORMAL

És una estàtua de bronze, d'un nen assegut traient-se una espina de la planta del seu peu esquerra. Aquest està despullat i assegut damunt d'una roca. Pel rostre de la seva cara veiem que està concentrat, i el seu cabell apareix molt ordenat seguin l'estil clàssic. Mesura 73 cm d'altura, i podem trobar aquesta escultura al Museu Capitolí de Roma.

És un estil eclèctic amb temes molt diversificats, ja que començaven a introduir-se nens i vells en les escultures, i el realisme i l'expressió també estava més treballada.

Hi ha teories que diuen que el cap podria haver estat afegit durant el període romà, perquè contrasta amb les formes idealitzades, i a més el rostre recorda al classicisme, ja que no mostra dolor en treure l'espina.

LLEGENDA

La llegenda més popular ens explica que aquesta escultura va ser encarregada pel Senat romà per homenatjar  un pastor anomenat Martius, qui va portar un misssatge amb tal activitat, que només es va detenir a treure's l'espina clavada en el seu peu quan va acabar la seva missió.

INTERPRETACIÓ

Com que l'autor és desconegut, tampoc se sap del cert si la va encarregar alguna persona particular o l'Estat, simplement perquè la contemplés el poble. Els estudiosos s'inclinen més a pensar en que estava destinada a una persona en particular perquè abans es feien moltes estàtues  amb aquesta finalitat.
Resultat d'imatges de el nen de l'espina
L'escultura és realment petita si la comparem amb una persona
































Judit Espina
1r Batx

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Només cal llegir el títol de l'entrada per assabentar-se de quina entrada ens espera. Ben redactada i amb unes descripcions exemplars. Sens dubte, el que l'ha acabat d'arrodonir és la interpretació, que ha fet obrir-me els ulls sobre una escultura tan bella com la que ens has presentat. Felicitats!

Una entrada molt original pel cognom que tens, per cert!

Martina Vilar ha dit...

Ostres tu, aquesta escultura no l'havia vist mai, però tampoc havia sentit mai aquest nom. Aquesta entrada l'he trobat super divertida per dos motius:
1- Porta el teu cognom.
2- La imatge que has penjat on es veu una persona humana al costat de l'escultura, la veritat és que aquesta imatge és super divertida.
Molt bona entrada Judit!

Helena ha dit...

Trobo que l'escultura està molt ben proporcionada i molt ben treballada, el que no entenc és la importància que se li atribueix. És una escultura mitjanament simple sense gaire complexitat mitològica, i tot i així s'ha fet famosa. A més a més, tampoc hem d'oblidar el fet de que és una escultura molt petita: un treball d'autèntica precisió. Molt bona entrada i molt divertida en motiu del teu cognom!

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Judit, crec que ha estat un cop d'enginy fer una entrada l'obra de la qual porti el teu cognom. Tot i així, coincideix amb l'Helena al pensar la raó per la qual s'ha fet tant famosa, ja que la llegenda, al contrari de l'habitual, no conté personatges de la mitologia. Una entrada certament molt interessant.

Karina Szabo ha dit...

Trobo que es molt original que t'hagis inspirat en el teu cognom! També molt curiós que hagis trobat una estatua com aquesta. Molt ben feta la explicació, entenadora i ordenada.

Alba Le Riera ha dit...

És molt original el fet de fer servir el teu cognom per relacionar-lo amb aquesta peça d'art, perquè realment els noms tenen molta història a darrera.
Trobo molt curiós que l'estàtua no mostri una expressió de dolor, ja que normalment el dolor d'una espina causa malestar.
Bona entrada!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts