LA GELOSIA D'HERA

Leto era filla de Febe i Ceo i amb la seva germana anomenada Asteria, van ser venerades com les deesses de la nit. Segons la mitologia grega, Zeus es va interessar per la germana de Leto (Asteria) intentant de totes maneres poder seduir-la. No obstant, ella no li feia cap tipus de cas i s'hi negava. Finalment, desesperada per la gran insistència del Déu, Asteria va decidir escapar-se i per això es va convertir en Codorniu i es va tirar al mar i d'aquí va neixer l'illa d'Ortiga.

 Posteriorment, el capritxós Zeus va decidir interessar-se per Leto, la innocent deessa que finalment va caure al seus peus al quedar-se embarassada d'ell.

Hera i Zeus
El problema va ser quan Hera, l'esposa de Zeus, va adonar-se de la infidelitat i la gelosia li va inundar l'ànima. Va prohibir que se a Leto, se li oferís un refugi a qualsevol lloc i així Leto no podria tenir els fills del seu marit. No obstant, la deessa embarassada finalment va trobar refugi a Ortigia, l'illa en la qual s'havia convertit la seva germana. Tot i així, el seu calvari només havia començat.

Hera va parlar amb la deessa dels naixements, anomenada Llitía, i li va demanar que impedís el part. Així, la pobre Leto va patir durant nou interminables dies els dolors del part.

Finalment, la resta dels deus van escoltar les seves súpliques i van decidir que Artemisa, un dels dos fills que esperava, nasqués ràpidament, arribés a l'edat adulta i pogués ajudar a la seva mare en el naixement d'Apol·lo, el segon dels bessons.

La deessa Artemisa quedaria tan impressionada per el patiment de la seva mare que va decidir des d'aquell moment mantenir-se verge fins al final dels seus dies.


Els fills de Leto es van convertir en aquell moment, en els seus millors defensors. Van protegir a la seva mare davant als atacs de Hera, que pensava no parar mai el seu afany per acabar amb l'amant del seu marit.
Apol·lo i Artemisa
Del què fa a l'illa d'Ortiga, com a premi per haver acollit a Leto, va rebre quatre pilars que la sustentarien i impedirien que s’enfonsés. En aquesta illa es va convertir en Delos, el lloc en el qual posteriorment s'alçaria el principal temple al Déu Apol·lo.


Leto, Artemisa, Apol·lo i Asteria a Delos.

Helena Osset
1r BATX


Comentaris

Anònim ha dit…
La gelosia per infidelitat és un fet encara comú en la nostra societat. Si ens poséssim al lloc d'Hera, molt probablement nosaltres també ens haguéssim agafat malament una hipotètica infidelitat.
Els mites devien ser una bona eina en casos d'infidelitat, tot i que per la banda femenina en aquella època fos un fet realment difícil sent la orientació sexual que sentissis.
Karina Szabo ha dit…
Es impressionant el que es pot arribar a fer per la gelosia, però també molt bonic el que es fa per la família, com la germana de Leto l'acull a la illa i com els seus fills la protegeixen dels atacs de Hera. Trobo que Hera també hauria de demanar explicacions a Zeus, ja que va ser ell qui es va interesar per Leto, i un embaràs no sorgeix si els dos no volen. Ma agradat molt l'entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES