15 de maig del 2017

MEDUSA I LES SEVES GERMANES LES GORGONES

Les Gorgones eren tres monstres i es deien Esteneo, Euríal i Medusa. Les tres eren filles de divinitats marines Forcis i Ceto, tot i que Medusa era l'única mortal i es la mes famosa de totes elles.  


Els caps d'aquests monstres estaven rodejats de serps, tenien grans ullals, mans de bronze i ales d'or. La seva mirada eren tan penetrant que el que gosava mirar-les als ulls, quedava convertit en pedra. Vivien en l'occident extrem, no lluny del país dels morts. Tots els temien i només Posidó va ser capaç d'unir-se a Medusa i donar-li dos fills; el cavall alat, Pegàs i Crisaor. 


Medusa:
Medusa

En la mitologia Medusa era una dona molt maca que va mantenir relacions amb Posidó en el temple dedicat a Atena (deessa de la guerra). Quan ella se'n va adonar va decidir castigar a Medusa amb un monstre tal i com les seves germanes.

Quan Medusa estava embarassada de Posidó, Perseu ajudat per Atenea i Hermes a qui van donar les sandàlies alàdes, el casc d'invisibilitat d'Hades, un escut i una espasa, Medusa va ser decapitada. 


De la sang de Medusa en va néixer Pegàs, el cavall alat, i el gegant Criasor.



Perseu amb el cap de Medusa
Perseu va entregar el cap a Atena, el qual va ser incorporada en l'escut de la deessa coneguda com a Ègida. La sang de la Gorgona va ser guardada gelosament per els Déus (era el verí més mortal sobre la terra), la sang que baixava sobre les seves venes era una poció capaç de ressuscitar fins i tot els morts.




Cal dir que existeixen altres versions sobre aquest mite i que moltes pel·lícules estan inspirades amb ella. Aquí us deixo un fragment de la pel·lícula ''Fúria de titans'' basada en aquest mite grec.



Fes Click aquí per més informació.

Salima Boudour
4t ESO

3 comentaris:

Mireia Recuero Solà ha dit...

Molt bona entrada! Tots hem sentit parlar de medusa i l'hem vist a moltes pel·lícules tot i que, almenys en el meu cas, no sabia res d'aquest mite. De fet, buscant informació sobre perquè va ser convertida en tal monstre he trobat que Atena es sentia gelosa de la seva bonica cabellera i va decidir convertir els seus llargs cabells en serps de manera que va ser expulsada d'allà on vivia.

Anònim ha dit...

Haig d'agrair a la Mireia a resoldre el dubte que tenia en relació als cabells de la Medusa, ja que mai havia acabat d'entendre l'origen d'aquesta temorosa cabellera.
T'haig de confessar, Salima, que és de les primeres entrades que he llegit en aquest bloc que m'han agradat més quan es tracta el tema de la mitologia, sobretot perquè és dels pocs mites que conec ja que des de petits segur que hem vist en algun moment o altre aquest famós personatge mitològic.

Anònim ha dit...

M'ha semblat molt interessant aquesta entrada. M'ha sorprés sobretot, perquè jo coneixia una versió una mica diferent d'aquest mite: Medusa va ser violada en el temple d'Atenea, i la deesa, culpant a la gorgona, la va convertir en el monstre pel que se la reconeix.
Quan Atenea s'adona de l'embaràs de Medusa, entra en còlera i és ella la que demana a Perseu que la mati.
És curiós com quasibé tots els mites de la mitologia clàssica tenen més d'una versió!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts