16 de maig del 2017

ASTÈRIX I OBÈLIX I L'IMPERI ROMÀ, REALITAT O FICCIÓ?

És ben normal preguntar-se l'origen de les històries i el rerefons de les aventures d'Astèrix i Obèlix. És evident que són personatges inventats, i també tenim clar que Juli Cèsar va conquerir i ensorrar la Gàl·lia durant la dècada del 50 a.C., època on es desenvolupen les aventures dels dos personatges còmics. El que també és veritat, però, és que les costums dels gals i altres aspectes es plasmen molt bé al llibre. 
Fa dotze anys, a més, va sorgir una notícia que va deixar descol·locat a molts, perquè un grup d'arqueòlegs es van trobar un poble intacte en el territori de la Gàl·lia que hi ha qui diu que podria comparar-se ben bé amb el poble d'Astèrix. Així doncs, Astèrix i Obèlix són realitat o ficció?


Uns guerrers que atacaven en grup, sense disciplina militar i que eren molt temuts pels romans són el que ens transmeten els còmics i són el que eren tal i com ens demostren molts documents verídics. I és que els gals no només tenien una gran resistència en les seves lluites bàrbares, sinó que també tocaven cançons bèl·liques esgarrifoses gràcies a unes trompetes amb forma d'animal que els gals ballaven despullats. Tot plegat ens pot fer recordar molt a un dels personatges del còmic, Assegurançatòrix, el bard del poble d'Astèrix i Obèlix.

El bard Assegurançatòrix, molt conegut entre els lectors dels còmics d'Astèrix i Obèlix i que, precisament, no és un gran músic
EL DRUIDA I LA POCIÓ MÀGICA

El druida Panoràmix també està molt ben retratat, no només pel físic sinó també pel material que utilitza per fabricar les pocions, com ara la marmita, la gran olla on Obèlix va caure quan era petit, o el vesc, la planta que va a buscar al bosc per crear la famosa poció màgica. 

Respecte a la poció màgica, hi ha indicis que apunten a que algunes famílies guerreres gal·les entraven en combat intoxicades per certes substàncies, amb les quals es podien tornar bojos sense tenir dolor.

L'Obèlix, com sempre, demanant poció màgica al druida Panoràmix. No en pot prendre perquè ell va caure a una marmita plena de poció quan era petit i ja té els efectes per tota la vida.
ELS PIRATES: REALMENT SÓN TAN POC AFORTUNATS?

Durant les històries d'Astèrix i Obèlix que s'aventuren cap al mar, sempre es troben un vaixell pirata que acaben destrossant o robant tota la fortuna que tenen, un fet que, com a lector del còmic, el trobo molt graciós. De fet, Astèrix i Obèlix són tan despietats amb els pirates que aquests els hi tenen una por gegant.

Tot i així, els pirates durant l'època romana mai van ser tan desafortunats com els del llibre. A més, els vaixells pirates van ser molt presents durant l'època en què se situa les històries.
Astèrix i Obèlix, protagonistes de les aventures i molt temuts per pirates i romans
Us deixo amb un fragment de la pel·lícula Les Dotze Proves d'Astèrix i Obèlix graciós i mogut que fa riure només començar-lo a veure.



Ferran Gil
4t ESO

3 comentaris:

Martina Vilar ha dit...

Les històries de l'Astèrix i de l'Obèlix són històries molt interessants i gracioses. Ja m'agradaria tenir una ampolla on hi hagués poció màgica. Molt bona entrada Ferran!

Unknown ha dit...

Sens dubte les històries de l'Astèrix i l'Obèlix ens han acompanyat a tots de petits, i pensar que tenen un rerefons històric ens fa veure el valor real que té,i la dedicació de l'autor per retratar una època concreta i fer-la divertida. És tot un reconeixement als gals!

Helena ha dit...

Trobo molt interessant el fet de fer la història tant entretinguda com ens ho ha proporcionat els còmics d'Astèrix i Obèlix, ja que a vegades se'ns pot arribar a fer pesada. Les seves peripècies i la seva barreja entre fictici i històric fa, encara més, atraure't a llegir. Molt interessant.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts