ELS TITANS

La paraula Tità, ve del grec. Els Titans en la mitologia grega eren uns éssers divins gegants. Segons la Teogonía d'Hesíode, Uranus, déu del cel va deixar dotze vegades embarassada a Gea o Gaia, la deessa de la Terra. Però Uranus, per por de que un fill seu fos més poderós que ell no deixava que els seus fills sortissin del ventre de la mare. Així que Gea va parlar amb els seus fills perquè es rebel·lessin i matessin el seu pare, però només s'hi va atrevir el més petit, Cronos. Aquest va sortir del ventre de la seva mare i castrà el seu pare, seguidament van sortir els seus germans de dins de Gea, que tots junts es van unir per mutilar a Uranus. La seva sang va tornar a fecundar a Gea que va donar a llum a les Eumènides o fúries.

"Cronos castrant al seu pare Urà" de Giorgi Vasari
Els Titans, van agafar el poder durant l'edat d'Or, el Tità més important que guiava els altres va ser Cronos. Cada Tità representava un element de la natura i gràcies a la seva mida tenien una foça brutal. 

Titans:

- Cronos: era el més poderós, patró de la collita i era representat amb  una falç. Es va unir amb la seva germana Rea, qui va engendrar a Hèstia, Demèter, Hera, Posidó, Quiró, Hades i Zeus. Tenia el sobrenom de el devorador, ja que es va menjar tots els seus fills menys el més petit, Zeus.

- Oceà: com el seu nom indica, representava l'oceà i tota l'aigua de la terra. S'uní amb la seva germana Tetis, que junts van engendrar i crear 3000 fills, que van esdevenir tots els rius de la terra i 3000 filles, les Oceànides, que van arribar a ser els llacs, fonts, etc.

- Ceos: era el tità de la intel·ligència i del coneixement. Representava el pol nord i es va mantenir bastant al marge de la guerra. Va ser l'avi d'Apol·lo i d'Àrtemis.

- Crios: déu dels remats i les constel·lacions. Es diu que tenia uns poders especials sobre el cel i les estrelles. Va tenir tres fills juntament amb Euríbia: Astreu, Pal·les i Perses. Va participar a la guerra dels titans.

- Hiperió: representa el foc astral i és el déu de la llum. Tenia el poder del sol, els seu nom significa: "el que va per sobre la terra". Es va unir amb la seva germana Teia o Tea, que van engendrar a Hèlios, Selene i Eos.

- Jàpet: tenia el poder de l'esperança de vida sobre els mortals, ja que era el déu de la mortalitat. Amb la seva neboda, l'oceànide Àsia, filla d'Oceà i Tetis, va engendrar a Atles, Prometeu, Epimeteu i Meneci.

Titànides:

- Febe: amb el seu germà Ceos va tenir a Leto i Astèria. Febe és la titànide de la corona d'or; el seu nom s'associa amb brillant i radiant

- Mnemòsine: deessa de la memòria i de la victòria de l'esperit sobre la matèria. De la seva unió amb el seu nebot Zeus durant nou nits, en van sortir les 9 Muses.

- Rea: juntament amb el seu germà i marit Cronos, governa el món i és la representació de la terra, igual que la seva mare però no tan poderosa. També la deessa de la fertilitat i la maternitat.

- Temis: el seu nom duu com a significat "llei de la natura". Deessa de la justícia, i va ser ella qui va crear els oracles, els rituals i les lleis. Es va unir amb el seu nebot Zeus i junts van engendrar a les Hores, les Parques, les nimfes de l'Eridà i a Atstrea.

- Tetis: deessa del mar. Era la més jove de les titànides i com hem dit s'uneix amb Oceà. (No és la mare d'Aquil·les)

- Teia: que també es pot dir Tea o Tia, representava la vista; el seu nom significa "divina". S'uní amb els seu germà Hiperiró.

Cronos devorant un dels seus fills de Goya
Durant l'edat d'Or, Cronos, qui tenia el poder, es va unir amb Rea. Van tenir fills, però Cronos, amb la mateixa idea que el seu pare, devorava els seus fills per por de que li prenguessin el poder. Rea que estava desesperada va amagar un dels seus fills al mont Ida, allà va ser criat d'amagat. 

Quan aquest fill, que va ser Zeus es va fer gran, va iniciar una guerra contra el seu pare i la resta de Titans, anomenada Titanomàquia o Guerra dels Titans. Primer, va obligar a el seu pare a vomitar els seus germans que ell havia devorat. Aquests juntament amb Zeus van ser els Olímpics, els quals després de deu anys van guanyar aquesta guerra. 

Caiguda dels Titans de Cornelis van Haarlem

Al acabar-se la guerra, els Déus Olímpics van conquerir el Mont Olimp i van castigar a tots els Titans que havien participat en la guerra. El càstic de Cronos va ser encadenar-lo al Caucas i allà, cada dia, un voltor se li menjava un tros de fetge, el dia següent quant se li havia regenerat, hi tornava i així successivament.

Així va ser com va començar el regnat dels déus Olímpics. 



Laura van Esch Solà
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Trobo molt curiós el tema d'Uranus, que per por de que un fill seu fos més poderós que ell no deixava que els seus fills sortissin del ventre de la mare. És interessant els diferents poders que tenen els titans i les titànides. Molt bona entrada Laura!
Aquest últim fragment, la part en la qual el voltor es menja el fetge de Cronos cada dia, fa pensar molt en el mite de Prometeu, on, després de trair als déus, també el castiguen a una muntanya. Com també a Cronos, un voltor, o àliga en altres versions, se li menja el fetge cada dia, i cada nit se li regenera perquè així el voltor se'l pugui tornar a menjar. Molt interessant l'entrada.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES