PROCRIS I CÈFAL

Pasífae era filla d'Helios, i es saltava totes les normes per poder satisfer els seus desitjos. A més a més, entenia molt de bruixeria. Un dia, la va agafar un atac de gelos i va embruixar a Minos, fent que cada vegada que s'apropés a una altra dona ejaculés serps i escorpins que perseguien a la dona fins a matar-la. 

D'altra banda, Procris és una de les filles d'Erecte, rei d'Atenes. 

Procris estava casada amb Cèfal, però a canvi d'una corona d'or tingué relacions amb un altre home. Quan Cèfal ho descobrí s'enfadà molt i Procris marxà cap a Creta, on Minos la acollí i s'enamorà d'ella. Però Minos està embruixat, i per poder mantenir relacions amb Procris, aquesta li dona una herba de Circe per desembruixar-lo. A canvi però, Minos li va donar un gos que no deixava escapar mai la seva presa i una javelina que sempre donava en el blanc. 

Temps després, amb por de que Pasífae s'enfadés amb ella, va marxar a Atenes, on es reconcilià amb Cèfal. Un dia va sentir gelosia i el començà a espiar. Un dia el seguí de cacera, i sentint Cèfal un soroll entre les mates, pensant-se que era una presa, llençà la javelina que Minos li donà a Procris i la matà. 

Imatge en la qual podem veure
com Cèfal ha mort Procris

Una altra versió del mite explica que Cèfal fou raptat per Eos, la deessa de l'albada, que el desitjava. Però com que Cèfal estimava la seva dona i volia ser-li fidel, li va demanar que el deixés marxar. Eos acceptà a canvi d'un tracte: si Procris l'enganyava amb una altra, ell hauria de marxar amb ella.

Així doncs, Eos canvià a Cèfal d'aspecte i li donà uns regals amb els que podria comprar a la seva dona. Cèfal va anar a casa amb l'aspecte canviat, i en haver vist que la seva dona havia mantingut relacions amb un desconegut, es va treure la disfressa i Procris espantada va fugir a Creta. Allà, Artemisa va sentir llàstima per ella i li donà dues coses per sorprendre el seu marit: una javelina que sempre encerta en el blanc i un gos que mai deixa escapar les preses.

Procris es rapà el cap, es disfressà d'home i retornà amb Cèfal per desafiar-lo a la caça. Cèfal acceptà, i tornant, meravellat per la javelina i el gos del foraster, li demanà que li vengués. Procris li va dir que ho faria si abans tinguessin relacions junts. Cèfal acceptà, i en veure al foraster nu, va reconèixer a la seva dona i es van reconciliar. 

Però Procris, preocupada per si Cèfal marxaria amb Eos, el va començar a seguir un dia que anava de cacera, i pensant-se Cèfal que entre els matolls hi havia un animal, llençà la javelina i matà la seva dona.

Imatge en la qual observem com Cèfal
intenta treure-li la javelina a Procris
Ioana Sofrea 
1r Batx.

Comentaris

Cecília ha dit…
Hola Ioana! Trobo que aquesta maledicció de que ejaculés serps es una mica asquerosa... A mi m'ha traumatitzat bastant. En fi, desconeixia per complet aquest mite. Sincerament m'agrada més la primera versió que expliques, trobo que l'altra es massa recargolada (cosa extranya en la mitologia...).

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES