3 de març del 2015

EL XIFRATGE DE CÈSAR

La criptografia és el conjunt de totes les tècniques que permeten xifrar missatges o fer-los inintel·ligibles. Un dels mètodes de xifrat més coneguts històricament el trobem a l'Imperi Romà, l'anomenat Xifrat de Cèsar

El Xifrat de Cèsar, també conegut com a codificació de Cèsar, Xifratge per decalatge o decalatge de Cèsar, és una tècnica de xifratge que utilitzava antigament Juli Cèsar per enviar ordres als seus generals en els camps de batalla. 

Juli Cèsar
EN QUÈ CONSISTEIX?
Simplement, es tracta de crear un text difícil de llegir realitzant una sèrie de canvis en el text original. El xifrat de Cèsar és un tipus de xifratge per substitució, és a dir, que consistia en reemplaçar cada lletra del text original per una altra que es troba un nombre fix de posicions més endavant a l'abecedari. 

Es pot aplicar amb desplaçament de qualsevol valor, tot i que Cèsar solia utilitzar-ne un de 3 posicions en gairebé tots els seus missatges. 

L'acció del xifrat de Cèsar és substituir cada lletra del text clarper una altra que estigui un nombre fix de llocs més endavant a l'alfabet. Aquest exemple és amb un desplaçament de tres, per tant una B en el text clar esdevé E en el text xifrat.D'aquesta manera, cada lletra A del text original era substituïda per una D (perquè es troba 3 llocs a la dreta de l'A), cada B es reemplaçava per una E, i així successivament. Quan la lletra a substituir estava a quasi al final de l'alfabet, es començava novament pel principi, com si l'alfabet fos "circular" , continuant amb l'A, B, C, etc. després de la X, Y, Z. 

Així quedaria constituït l'alfabet xifrat després d'aplicar el xifrat de Cèsar amb un valor de 3:

Normal 
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
 Xifrat 
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
A
B
C
Ç

Per exemple, si volem enviar el missatge HOLA, escriurem LSPD
Un altre exemple:  

Text normal:  FIRMA LA PAU
Text xifrat:    JMVQD PD TDY


Es desconeix l'efectivitat del xifratge de Cèsar en el seu temps, però és probable que fos segur, ja molta gent no sabia llegir ni escriure en llatí. 

ACTUALMENT
Actualment no s'utilitza cap sistema semblant, excepte en jocs. Malgrat la seva senzillesa, el xifrat de Cèsar sol formar part d'altres sistemes més complexos (com per exemple el xifrat de Vigenère) o bé s'usa en fòrums d'Internet. En aquest context, el que més s'utilitza és l'anomenat ROT13, que és el xifrat de Cèsar amb un desplaçament de 13 llocs. 

Per més informació podeu mirar aquest vídeo: 



Per a més informació sobre la criptografia podeu clicar aquí.

D VIZIYVI!

Laura Canadell
4t ESO

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Que interessant, no n'havia sentit mai a parlar. Suposo que devia ser eficaç perquè poca gent sabia llegir i escriure, tal com tu dius, perquè si fos com avui en dia, pensant una mica ja descobririen com desxifrar el codi.

Unknown ha dit...

Realment crec que el codi aquest és una mica rebuscat, però també estic d'acord en que devia ser eficaç. M'ha agradat saber aquest tipus de xifratge. Bona entrada !!

Anònim ha dit...

Resulta molt interessant aquesta entrada,no havia sentit a parlar mai d'aquest Xifrat de Cèsar i ho trobo molt interessant. Molt bona entrada Laura!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts