UN DIA EN LA VIDA D'UN CIUTADÀ ROMÀ

La jornada quotidiana d'un romà depenia de la seva posició social i la seva ocupació, i variava segons la persona i el dia en particular. Els esclaus es passaven tot el dia treballant, així que en aquesta entrada em centraré en un ciutadà lliure.

EL MATÍ

Els romans es llevaven d'hora (als voltants de les 4:30 durant l'estiu i a les 7:30 a l'hivern). Es vestien ràpidament, ja que per dormir es deixaven la roba interior posada i només s'havien de posar un vestit a sobre. Es rentaven la cara, els braços i les cames i esmorzaven lleugerament, que és el que coneixem com a ientaculum. El seu esmorzar consistia bàsicament en aliments com pa, formatge, mel, dàtils i olives. Seguidament, cada persona atenia totes les seves obligacions.

Ciutadans romans
Els nens anaven a l'escola i les dones quasi no sortien de casa. Les més riques es dedicaven a la seva imatge personal (s'untaven de cremes, es posaven joies...), controlaven la feina dels esclaus, teixien o sortien a fer un volt. Les que no eren riques es dedicaven a les tasques domèstiques.


dona-romana
Dona romana
En canvi, els homes no estaven mai a casa durant el dia. Els patrons (patronus) que eren els propietaris de les terres, rebien els seus clients. La resta d'homes passaven el matí al fòrum, on es concentrava una gran activitat mercantil, financera i administrativa. És a dir, que és on es realitzaven actes electorals, reunions dels comicis, sessions del senat, judicis, negocis, operacions de canvi de moneda…


Fòrum
Els nens es passaven el matí a l'escola. Els treballadors no tenien unes condicions laborals dolentes: la seva jornada tenia una durada d'entre sis i set hores, fet que els permetia passar moltes tardes amb la família o bé anar als banys públics.

EL MIGDIA


Al migdia acabava la jornada laboral de la majoria de romans, però no per als esclaus. Als voltants de les 12 del migdia es dinava (prandium) un petit refrigeri format per menjar fresc i lleuger com fruita, sobres del dia anterior, vi... 

Al migdia els nens tornaven a casa, menjaven i tornaven a anar a l’escola.

Aliments del prandium

LA TARDA

A les tardes els romans anaven a les termes amb l'objectiu de netejar-se, cuidar-se el cos, descansar i relacionar-se amb altres ciutadans. Els romans més rics tenien les seves pròpies termes a casa seva, on sovint convidaven els seus amics.
Termes romanes actualment
LA NIT

Quan tornaven de les termes, els romans sopaven. El sopar (cena) era l'àpat més important del dia, on a part de menjar, els romans conversaven. Consistia en:
  • Uns entrants com amanides, verdura, olives, ous...
  • Un plat fort: peix o carn.
  • Les postres: fruita fresca, formatges, dolços...
Els ciutadans més humils anaven a dormir quan es ponia el sol. En canvi, els ciutadans rics gaudien d'una sobretaula on bevien i es divertien fins ben entrada la nit, conversant o gaudint d'alguna actuació (mims, espectacles musicals...).


Banquet romà de ciutadans rics


Laura Canadell
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
L'entrada m'ha agradat molt. Dius que no duien una vida molt dura però de segur que treballaven molt dur. He vist que de fruita en mengen molta, quasi a cada àpat i això penso que és bo, almenys no passaven gana, bueno, suposo que la classe mitjana perquè els pobres i els eslcaus de segur que si.
Unknown ha dit…
Molt interessant Laura! M'ha sobtat que es llevessin tant dora i que dormíssin amb la roba interior posada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES