EL TEMPLE ROMÀ DE VIC

Els temples eren els edificis de culte dedicats de la religió romana. Aquests estaven orientats segons els punts cardinals. El temple principal de la ciutat, normalment, està dedicat a la Tríade Capitolina, composta per Júpiter, Juno i Minerva. Aquest també era l'edifici més destacat del fòrum.
La seva arquitectura és una barreja d'estil etrusc o itàlic i el grec. Els primers seguien l'estil etrusc, el qual les columnes només es troben a la part frontal, i més endavant van anar incorporant característiques de l'estil grec, el qual les columnes envoltaven tot el temple. Ens ambdós casos les columnes formaven un porxo. 
Temple romà de Nimes, França
El temple era considerat tant en la religió grega com en la romana la residència del déu i els homes no entraven a pregar-li. Per això la seva monumentalitat del temple era exterior, expressada sobretot en la façana, que oferia així un fons digne del culte, oracions i sacrificis, que es realitzava a fora, principalment entorn de l'altar (ara), situat en general just davant l'edifici.
A Catalunya es conserven restes de dos temples, el de Barcino i el d'Ausa

EL TEMPLE D'AUSA

El temple romà de Vic està situat al carrer del Pare Xifré, al costat de la plaça de la Pietat. Aquests temple costa de diferents funcions al llarg de la seva història, ja que la major part de la seva història no ha tingut la funció de temple.
Va ser construït entre l'última dècada del segle I i els inicis del segle II, en temps de l'imperi, tot i que la idea de construir-lo va ser durant la República . No se sap amb seguretat a quina divinitat fou dedicada, però totes les investigacions apunten a Hercules. 

El temple va estar poc temps complint la funció de culte degut a l'edicte de Teodosi i va passar a ser de culte cristià i era el lloc on dipositaven els exvots. Al segle VIII, durant la presència sarraïna, l'edifici va passar a ser una fortalesa, Guifré el Pelós el converteix en part dels Castell dels Montcada a partir del segle XI. Durant l'època dels Montcada, tot l'emplaçament era el pati i posteriorment presó de la ciutat. El 1882 s'enderroca el castell dels Montcada i es descobreixen restes del temple romà. Els intel·lectuals de la ciutat comencen les excavacions arqueològiques per tal de descobrir la història d'aquest temple. Es sorprenen molt que hi hagi restes del Temple, ja que hi havia poques restes d'Ausa a Vic i també als terrabastalls de l'alta edat Mitjana. Es va fer la seva identificació gràcies a manuals d'arqueologia romana de la península, els quals feien referències al temple d'Ausa.


Temple romà de Vic reconstruït
El temple arquitectònicament parlant és d'arrel totalment etrusca. La seva arquitectura Romano-Imperial d'Àfrica ja que possiblement l'arquitecte i director de l'obra era d'origen nord-africà. Amb entrada pel nord i al sud i decorat amb el clàssic motiu de daus. Tenia un pati, el pòrtic amb sis columnes i capitells corintis. La seva orientació era cap a llevant per tal d'aprofitar la llum solar.
Capitell del temple actual
Les restauració del temple es va realitzar amb l'observació de les restes de Pompeia i la comparació de les seves restes amb les del temple d'Ausa va ajudar a la seva reconstrucció. Amb al seva reconstrucció a cada una de les columnes està dedicada persones il·lustres de Vic o que estaven relacionades amb Vic: (d'esquerra a dreta mirant el temple des de al part frontal) germans Masferrer, canonge Collell, bisbe Josep Morgades, bisbe Josep Torras i Bages, arquebisbe Josep Alemany, mossèn Josep Gudiol i Cunill, Josep Serra i Campdelacreu i Narcís Verdaguer i Callís.
Actualment el temple s'utilitza com a espai per fer exposició i xerrades. 

Míriam El Mouhadab Carbonell
1r Batx

Comentaris

Carla Erra ha dit…
És increïble tenir una obra tant antiga a la nostra petita ciutat. Molta gent no li dóna importància ni inclús s'ha parat a escoltar la seva història i a fer-li una petita visita. També penso que se n'hauria de parlar més a les escoles de Vic i d'arreu d'Osona, ja que ho fan poc, i poca gent té el privilegi de tenir un temple com el de Vic.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES