29 de desembre del 2014

INSTRUMENTS MUSICALS A L'ANTIGA ROMA

Des del seu començament, Roma va assimilar la música d'altres pobles com per exemple Egipte, Grècia i el poble etrusc. Pel que fa als instruments, la cultura romana també va adoptar instruments d'altres cultures però els va desenvolupar pel seu compte. Per exemple, van augmentar el nombre de cordes a la lira i a la cítara. 

INSTRUMENTS


Tuba romana
1. INSTRUMENTS DE VENT
-Tuba romana

La tuba de l'Antiga Roma era una trompeta militar, bastant diferent a la tuba que coneixem en l'actualitat. La tuba (que ve de la paraula llatina tubus, que literalment vol dir "tub"), es va començar a usar al voltant del 500 a.C. La seva forma era recta, en diferència a altres instruments de vent romans. El seu origen probablement sigui etrusc. Mesurava aproximadament 1'2 metres i normalment estava feta de bronze. La tuba se solia tocar per emetre senyals militars i la persona que la tocava era molt respectada.

- El cornu (corn)

El corn era un instrument de vent metall que feia una volta al voltant del cos del músic, en forma de G majúscula. S'utilitzava per emetre senyals militars i a la desfilada militar. També sonava en esdeveniments públics i espectacles al carrer.

- Aulos
L'aulos era un instrument de vent que se solia utilitzar als banquets, als funerals i als rituals religiosos. Estava fet per un tub cònic d'uns 50 cm i tenia uns 4 o 5 forats. Podia estar fet de diferents materials. 

Així sonava l'aulos:

 
Lira
2. INSTRUMENTS DE CORDA

Els instruments de corda romans provenien de Grècia i del pròxim orient.

- La lira

La lira era un instrument de corda pinçada que tenia forma d'àbac, format per una caixa de ressonància. Al principi només tenia 3 cordes, però aquest nombre va anar augmentant. 


És un instrument que té una importància mitològica destacable ja que Apol·lo en va regalar una al seu fill Orfeo.


- La cítara
La cítara és un instrument molt antic, més gran que la lira, fet íntegrament de fusta. Els braços de la cítara formaven un únic cos amb la caixa de ressonància que amplificava el so. Les cordes es situaven a la part interior. 
Cítara
També podem destacar altres instruments de vent com la gaita, de corda com el llaüt o de percussió com el tympanum. Podeu trobar més informació aquí.


Pau Pratsobreroca
4t ESO

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Pau, és una entrada molt interessant! M'ha sorprès que la tuba fes 1 metre de llargada. També he observat que l'ús que donaven als instruments al principi no és el mateix que n'hi donem nosaltres, ja que la música és més per al oci i no tant en funerals. És veritat que potser se'n fa algun ús en el camp militar però no és tant "popular" com aleshores, que fins i tot donaven molta importància i respecte a la persona que tocava la tuba. Respecte al vide que has posat, espero que sigui per a un funeral perquè si és per un banquet se'm passarien les ganes de menjar. És "escalofriante" no m'agrada gens.

Unknown ha dit...

sorprenent l'evolució que ha patit la música. Abans noés es feia servir per cerimònies, en canvi ara es fa servir en molts moments. Se sap si tothom tenia el privilegi de la música o només els rics?

Unknown ha dit...

Hola Pau! Realment m'ha sorprès els diferents usos que la civilització romana donava a la música, i una pregunta: en els funerals de la gent pobra també hi havia música o era només en els funerals de gent rica?

Miquel ha dit...

Bona entrada! Però saps que hi havia un instrument també militar (com la tuba) que es deia botzina i media uns 2 metres? Tenia forma d'espiral i tenia una barra que l'atravessava i per tocar-la havies d'agafar la barra i posar-la de tal manera que l'instrument sonés per sobre del teu cap.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts