24 d’abril del 2014

LES CINC EDATS DE L'HOME D'HESÍODE

Hesíode (s. VII a.C.) va ser un poeta grec que va escriure una obra anomenada Treballs i Dies. En ella, entre moltes altres coses, dividia la història de la humanitat fins al moment en cinc edats, que són les següents:

OR: Els homes van ser creats pels déus, i vivien entre ells, en pau, sense haver de treballar. La terra els donava tot el que necessitaven, i sempre era primavera. Vivien molt de temps i es mantenien sempre joves. Quan morien, enmig d'un son pacífic, es convertien en esperits anomenats daimons i vagaven per la terra. Regnava Cronos. 

"L'edat d'or", de Pietro da Cortona. 
PLATA: Regnava Zeus, fill de Cronos. Les estacions van ser dividides en quatre. Els humans d'aquesta raça vivien uns cent anys essent nens, i després eren adults un temps abans de la mort, etapa que malgastaven discutint entre ells. Quan morien, es convertien en "esperits beneïts" de l'Infern.Era gent estúpida i immadura. Es negaven a adorar els déus, cosa que féu enfadar a Zeus i per aquesta causa els destruí. 

"Das silberne Zeitalter" ("L'Edat de Plata"), de Lucas Cranach
BRONZE: Zeus va crear els homes de l'edat de Bronze a partir de les cendres dels arbres. La passió d'aquests home era la guerra. Es destruïen entre ells de manera violenta amb armes de bronze (d'aquí el nom de l'era). Quan morien anaven a l'Infern. Aquesta raça es va destruir a ella mateixa a causa de les guerres.

HEROIS: Fou creada per Zeus. Era formada per herois i semidéus. Són els que van lluitar a Troia i Tebes, per exemple.

FERRO: És l'era a la qual pertany Hesíode. Els homes viuen en la misèria, els nens desobeeixen els pares, i hi ha baralles entre germans. Els homes menteixen per semblar bons, i no es preocupen per si el que fan està bé o malament. Els nadons neixen amb cabells grisos, i els déus han abandonat la humanitat. El mal s'escampa, els homes són infeliços. Zeus destruirà aquesta raça algun dia.



Alba Masnou
1r Bat

2 comentaris:

Eva Soler ha dit...

Una entrada molt interessant Alba. Com m'agradaria viure a l'edat d'or, sense haver de treballar, sempre joves,...

Carla Erra ha dit...

Un dels mites de més interès per a mi, ja que es pot observar la vertadera degradació de l'ésser humà i com realment cada vegada ha anat tenint més malícia i perdent la moralitat. Per acabar afegeixo que aquest mateix mite es troba dins el llibre de Les Metamorfosis que va escriure Ovidi, però l'etapa heroica no hi apareix.
Bona feina!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts