14 de març del 2014

JOCS AL CIRC


Al circ hi tenia lloc l’espectacle que comptava amb més acceptació a Roma i el que creava més passió entre els espectadors: les curses de carros.

Curses de carros:

Els ludi circenses consistien en la celebració de curses de carros molt lleugers, arrossegats per quatre cavalls (quadrigues) enganxats al davant, o per dos cavalls (bigues).




Els conductors d’aquests carros havien d’intentar fer les set voltes al circ en menys temps que els altres competidors.

La importància d’aquestes curses en aquella època tenia la mateixa que ara en el futbol. Es van crear quatre partits (vermell, blau, verd, blanc i blau) que proporcionaven els cavalls i els carros necessaris als organitzadors dels jocs. Eren gairebé com els clubs de futbol d’avui en dia.

Arquitectura del circ:

Era un edifici de planta rectangular amb un dels costats petits corbats. Al voltant de les pistes s’aixecaven les grades que solien tenir tres pisos. S’hi accedia per unes portes anomenades vomitoria.

El conjunt era tancat amb un mur gruixut de totxos, oberts en arcades i adornats amb columnes i escultures.

Enmig del circ hi havia un mur vertebral que era anomenada la spina. Servia per separar la pista en dues parts en sentit longitudinal. La spina al voltant de la qual els carros havien de fer les voltes, acabava en columnes còniques (metae).

Al voltant de la pista hi havia la cavea que era la graderia dels espectadors.

A un extrem de l'edifici hi havia les carceres que era des d'on sortien els carros. 



Aquí teniu aquest Slide Share que ens ajuda a veure les característiques més comunes del circ romà. 



Cèlia Macià
1r Batx

1 comentari:

Unknown ha dit...

Una etrada molt interessant. Sempre tries els temes de més importància. Ets un geni fins i tot fent entrades al blog. Sesboiden!!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts