10 de març del 2014

GASTRONOMIA ROMANA


A Roma hi havia alguns aliments que eren bàsics per exemple el pa, el vi ,la mel, la sal i el gàrum, eren fonamentals per l'elaboració de plats. Es podria dir que el pa era un aliment de rics.Un refresc típic era el puls o pulmentum que era una pasta composta de farina diluïda amb molta aigua en canvi si no es diluïa amb tanta aigua era molt semblant a les nostres farinetes. Una de les caractarístiques més importants de la cuina romana era el gran ús de les salses i condimentació amb espècies. L'aliment més conegut era el garum, un líquid que s'obtenia de peixos blaus (salmons, anguiles, sardines, sardes,sorells... etc), hi afegien sal i herbes oloroses.
Romans menjant al triclinium

Els romans menjaven tres àpats al dia. L'esmorzar, ientaculum, consistia normalment en pa, formatge, ous, hortalisses, olives i vi pur o amb mel. Aquest àpat del dia era a primera hora del matí.
Cap al migdia tenia lloc el segon àpat del dia el prandium, era un menjar ràpid i moltes vegades es prenia de peu. 
El prandium era l'àpat del dia que més es saltaven els romans, ja que per ells era molt més important el sopar, cenae, que es feia en família, o segons l'economia de la família era l'únic àpat del dia que feien. El prandium era un menjar lleuger que consistia habitualment en llegums, peix fruits del temps i vi.
L'ultim àpat del dia era la cenae, per els romans era el mes important i un dels grans moments del dia. A part de representar un moment per alimentar també representava el moment d'estar amb la família. La cenae
començava al final de la tarda i es podia allargar durant hores, la cenae es repartia en tres parts:


1- Gustus o gustatio: consistia en prendre entremesos per alleujar la gana.Es basava en amanides, olives, ostres, bolets o peix en salmorra. Ho acompanyaven amb mulsum que era vi amb mel.

Cenae
2- Prima mensa: solien ser plats de carn peix, verdura i vi. Generalment ho barrejaven amb aigua calenta.
3- Secunda mesa: eren com els postres d'avui en dia, consistia en fruita, dolços o fruits secs i vi dolç.

Els romans menjaven estirats sobre el cantó esquerra i deixaven la ma dreta lliure per menjar ja que menjaven sense coberts excepte la cullera. Menjaven al triclinium que era un menjador amb tres llits amb el capçal davant d'una tauleta quadrada. 



Triclinium
Ariadna Guardia 
1r batx

1 comentari:

Unknown ha dit...

És curiós veure com la majoria de coses que fem ara a la hora de menjar o de com l'elaborem ve ja de fa molt temps. El que més m'ha sorprès és que els romans mengessin estirats i sense coberts! és una manera de menjar que trobo que ens costaria d'adaptar ara.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts