EL MATRIMONI GREC I LA CASA

Entre els grecs, el matrimoni solia ser de conveniència. Els matrimonis grecs eren planejats per els pares, els quals tenien més en compte l'aspecte religiós i social que els sentiments dels fills.

Perquè el matrimoni fos legítim, era necessari un acord previ entre el pretendent i el pare de la noia. Aquest acord rebia el nom de garantia del matrimoni. Amb aquest pacte, el pare de la núvia establia un dot per a la filla, que estava orientat a sufragar les despeses del matrimoni, però que no era propietat del marit. si aquest es divorciava de la seva esposa, l'havia de restituir.

El mes de gener, era quan es casava més gent.

La principal cerimònia del casament era l'oferiment de la núvia a l'espòs. En aquest ritual, els nuvis practicaven un ritual de purificació, que consistia a banyar-se amb aigua de la font Cal·liroe. Més tard s'oferia un banquet a casa de la núvia, i seguidament, s'acompanyava la parella a la nova llar del marit. Durant el trajecte, els familiars i els amics cantaven cants de noces.


La dona, en el seu nou estat, tenia la missió de dirigir la llar familiar i vetllar per la seva economia. Per a la dona, la missió més important era la criança i educació dels fills durant els primers anys de vida. Si la família era rica, les esclaves realitzaven les feines més dures, com ara fer el pa, anar a buscar aigua a la font, tractar i teixir la llana, etc.





La casa d'una família de classe popular solia ser petita. La porta d'entrada s'obria cap enfora i un llarg corredor conduïa a un pati central. Aquest pati estava envoltat d'un porxo de columnes, al qual donaven les habitacions de la casa, el menjador, el bany i la cuina. Es cuinava en un petit braser a l'exterior per evitar que el fum entrés a l'interior. Al fons del pati hi havia el "pastas", una sala orientada al sud on es prenia el sol a l'hivern. La sala dedicada únicament a les dones es deia gineceu.


El mobiliari era modest. Consistia en llits, baguls, tamborets, taules, sofàs, etc. Per il·luminar la casa feien servir llums d'oli.

Aida Oriol
1r Batx

Comentaris

Alba Masnou ha dit…
Molt bé, Aida! M'ha semblat curiós això del mes de gener, em pregunto per què devia ser així... sobre el gineceu, què s'hi feia?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES