31 de març del 2014

ATLES

Atlas o Atlante, que en grec significa el portador, portar o soportar, era un tità al que Zeus va condemnar a carregar sobre les seves espatlles els pilars que manteníen la Terra separada dels cels.
Atles era fill de Jàpet i la ninfa Clímene.

Hi ha diferents versions del mite i aquestes dues són les més conegudes: una d'elles diu que Atles va ser el capllevanter de la guerra que hi va haver contra els déus de l'Olimp, també coneguda com a Titanomaquia i que quan els titants van ser derrotats, Zeus va condemnar a Atles a carregar amb l'hort emmurallat i un dragó va ser l'encarregat de vigilar l'arbre daurat. Es diu que després Perseu va sostenir el cap de medusa davant d'Atles i així es va formar la serralada de l'Atles.
L'altra versió explica que Hèrcules, descendent de Perseu, va enganyar a Atles per poder agafar algunes pomes d'or del jardí de les Hespèrides, com a part dels seus 12 treballs. Prometeu va aconsellar a Perseu que li demanés a Atlas que anés a agafar les pomes i Perseu es va oferir a aguantar la Terra mentre Atles anés a agafar les pomes. Després Atles no volia tornar a aguantar la Terra i Perseu el va enganyar de nou dient-li que aguantés un moment la Terra mentre ell anava a buscar un coixí. Perseu no va tornar.

Estàtua d'Atles en el palau Linderhof

Sobre Atles també hi ha un poema, que és el següent:

Atlas


De nubes y de estrellas circundado, 
desnudo el torso al agitado viento, 
es vibrante columna y es cimiento 
del mundo en su ancha espalda encaramado.

Sus hombros son el capitel labrado 
de la cúpula azul del firmamento; 
y desde allí contempla el hundimiento 
del sol muriéndose en el mar rizado.

Oh, cuánto a veces nos oprime el peso 
del amor rutinario o moribundo 
a que el cansancio al corazón condena.

Y el sentimiento permanece preso, 
sobrecargado de su propio mundo, 
e inmóviles los pies en la cadena.

Los Angeles, 5 de Abril de 1998

Francisco Álvarez Hidalgo

Sobre Atles podeu trobar més informació aquí

Ioana Sofrea 
4t ESO

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts