29 de gener del 2014

COM ANAVEN VESTIS ELS ROMANS?

Quan parlem de grecs i romans tots ens fem una idea de com anaven vestits però gairabé cap de nosaltres sap amb exactitud com vestien ni tampoc les peçes de roba que utilitzaven per vestir-se.

Al principi es feien servir pells i llana per fer vestits. Quan els mercaders van arribar a Orient i a Egipte, en van importar lli (linateum, carbasa), i l’utlitzaven per confeccionar la roba interior de les dones i els mocadors dels cavallers. A l’època imperial es va introduir la seda xinesa, que les dones usaven de molts colors. Així que, mica en mica, les peces de roba van anar evolucionant fins a arribar a aquestes:
Túnica

-La túnica:
Era una espècie de camisa que arribava fins als genolls (primer sense i més tard amb mànigues fins les mans) que es va convertir en la peça de roba d’anar per casa. A vegades els romans duien dues túniques, o fins i tot quatre si eren molt fredolics. Les túniques de les dones arribaven fins als peus.

-La toga:
Era el vestit típic nacional. Al principi era una simple manta de llana blanca, però a poc a poc va anar adquirint la forma semicircular, molt elegant gràcies als plecs que feien. A l’hivern, sobre la toga, duien mantells de diversos tipus.
Toga
Toga praetexta
La gran part dels ciutadans duien la toga pura o virilis, de color blanquinós. Els senadors, magistrats, sacerdots, nens i noies (fins que es casaven), portaven la toga praetexta, ornamentada amb una orla porpra.


-El sagum 
Sagum
L'excèrcit utlitizava el sagum militare. Era un mantell de llana gruixuda que es cordava amb una sivella sobre l’espatlla. També el duien els pagesos i els pobres.

Palium
-El pallium:
Se’l posaven damunt la túnica, per anar per la ciutat. Era un mantell grec rectangular, més curt i cenyit que la toga i que facilitava els moviments en caminar.


-La paenula:
Paenula
Era un mantell gruixut de llana o de cuir, més curt que la toga i que permetia ficar-hi els braços. Normalment tenia una caputxa. La duien tant homes com dones.

Bracae
-Els pantalons (bracae):
Els duien els romans quan havien de passar llargues temporades a llocs freds durant l’època imperial. Eren una mena de pantalons que arribaven fins als turmells o fins a mitja cama. Els emperadors també en duien de vegades, de color porpra.

Stola i Palla

-La stola:
La portaven sobre la túnica, les dones casades. Era un vestit llarg que arribava fins als peus formant plecs i se subjectava a la cintura amb un cíngol. 

-La palla:
La duien les dones damunt de la stola. Era un mantell ample que arribava fins als peus i que es posaven en els moments solemnes.

Eva Soler
1r Batx

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Eva molt interessant la entrada i quants vestits i robes que hi havien... jo em pensava que gairebé tots vestien iguals amb Toga i Túnica. Les altres em sonaven però res més.

Unknown ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Si, jo pensava igual que l'Alba, pensava que semppre anaven amb túnica i aquelles robes. Però està bé que hi haguessin diferents models de robes.

Alba Masnou ha dit...

Que fort! Jo no en coneixia gairebé cap, no m'hi havia preocupat mai. Devien canviar l'armari cada dos per tres, sobretot les dones! I era una manera de dir "sóc soltera" o "sóc casada"!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts