13 de novembre del 2013

L'AMFITEATRE ROMÀ

Un amfiteatre és una gran edificacció descoberta de l'arquitectura romana clàssica, normalment de planta oval amb un espai central a nivell del sòl i cobert de sorra (en lla arena), el qual estava envoltat per tres nivells de graderies (cavea): en termes generals el primer a tocar de l'arena era pels personatges importants de la comunitat (imma cavea), el segon on seia la plebs romana; és a dir la classe social baixa; generalment pobre però amb llibertat (media cavea), i el tercer espai al capdamunt de la graderia on seien les dones (summa cavea). L'arena i les graderies estaven separades per un mur alt que protegia el públic. Als fonaments de les graderies hi havia diversos espais confinats on tancar-hi els gladiadors (spolia) o les gàbies de les feres (carcere).

Amfiteatre Tarragona

Parts d'un amfiteatre romà

L'amfiteatre fins al temps de Cèsar no es coneixia a Roma. El primer amfiteatre va ser de fusta i va ser el resultat de dos teatres fusionats; d'aquí el nom. En la època de August es va construir el primer amfiteatre de pedra i durant el temps de Vespasia i Titus, un segle més tard del primer amfiteatre de pedra, és quan construeixen el més famós de tot Roma degut a la seva grandària i el seu bon estat de conservació; l'amfiteatre Flaví o Colosseu.


Colosseu Romà

Les activitats que es duien a terme en els amfiteatres eren diverses:

  1. La lluita entre gladiadors
  2. Espectacles amb feres
  3. Naumàquies


1. La lluita entre gladiadors:

Les lluites entre gladiadors ja existien des de l'antiga Roma, als seus inicis es duia a terme a l'aire lliure, més tard al circ i a l'època de Cèsar es començaren a dur a terme en els amfiteatres.
Les lluites consistien en agafar esclaus o presoners de guerra i fer-los combatre entre ells per parelles o grups.
Quan un gladiador era vençut o ferit; per tant es trobava tombat a terra, el públic era el que decidia que se'n feia d'ell, si feien voleiar els mocadors el presoner era salvat de la derrota i se l'enduien i el curaven pel proper combat (La sort del vencedor), en canvi si el públic feia el pollicem vertere, és a dir posar la ma closa i el polze estirat i indicant cap abaix, el gladiador automàticament havia de ser mort.

Lluita de gladiadors

2.Espectacles amb feres:


Els espectacles amb feres s'originen ens els darrers temps de la república i durant l'imperi quan es posen de moda els espectacles anomenats venationes que consistia en exhibir animals exòtics, enfrontar-se gladiadors i feres o simplement feres contra feres. Els animals eren portats de Àfrica o Àsia i eren tancats en els soterranis del mateix amfiteatre. Els animals que utilitzaven per aquests espectacles eren lleons, panteres, tigres, rinoceronts, elefants, etc.
Perquè les feres fossin ferotges a l'hora de sortir a la arena el què feien era deixar-los dies abans de treure'ls sense menjar per tal de que quan sortissin a la arena es volguessin menjar al rival.

Escena de la pel·lícula de Ridley Scott "Gladiator" on es mostra la lluita entre fera i gladiador

3. Naumàiques:


Les naumàiques eren combats navals que es representaven espòradicament com a espectacle en un llac artificial o amfiteatre sense dependències subterrànies (fossae). En aquest cas s'omplia l'arena d'aigua i després apareixien els contendents en naus petites i simulaven un combat naval.

La Naumàquia d'Ulpià Checa, exhibida per primer cop a l'any 1894.


Alba Sabadell
1r  batx

4 comentaris:

Alba Masnou ha dit...

De debò? Havia sentit això dels gladiadors i les feres, però això de les naumàiques és completament nou per mi! Com omplien l'arena d'aigua? Anant a omplir galledes a la font? I com el buidaven?

Unknown ha dit...

Si vols que et digui la veritat Alba; a mi també em va entrar la mateixa pregunta que tu i la veritat es que és una llàstima però no hi han indicis ni proves de com arribaven a omplir els amfiteatres. Ens ha quedat un mistèri que no tenim mi la menor idea de com solucionar-lo. Només se sap que l'omplien d'aigua pero no d'on venia aquesta aigua. Em sap greu no poder contestar el teu dubte.

Unknown ha dit...

Albes... A mi des de que em vaig enterar d'aquests espectacles no m'han deixat d'encuriosir. Però s'han trobat indicis de la manera que utilitzaven al Colisseu (abans de construir-li el fossar) per omplir-lo d'aigua. Encara queden les tuberies que fóren utilitzades per omplir l'amfiteatre d'aigua.

Carla Erra ha dit...

Bona entrada! A mi personalment sempre m'ha cridat l'atenció el tema de la naumàquia. Trobo increïblement fascinant que amb la tecnologia d'aquella època poguessin omplir i buidar l'amfiteatre. Mai he sabut com ho feien. Malgrat això, suposo que no havia de ser una feina fàcil!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts