12 de juny del 2013

ZEUS, EL DÉU GREC

He vist els diferents articles que s'han fet sobre Zeus i tots parlen sobre ell i algú més que l'acompanya en la seva història. Així que jo he decidit fer un article sobre Zeus i tots els seus acompanyants que van sortint durant la història, encara que tampoc serà molt extensa.


En la mitologia grega Zeus és el déu suprem de l'Olimp (Júpiter en la mitologia romana). Fill de Cronos (Saturn en la mitologia romana) i Rea.
Va lluitar contra el seu pare amb el suport de la resta de déus i en derrotar-lo va ocupar el seu tron a l'Olimp.
Els seus atributs són el llamp, l'àliga, el toro, i el roure. Se'l sol representar o bé de peu amb el llamp a la mà dreta alçada (Com bé es pot veure a la foto) , o bé assegut en posat majestàtic.

Va casar-se amb Hera però tingué diferents embolics i fills amb d'altres dones ja fossin divines o mortals i també va mantenir relacions amb algun noi com Ganimedes. Com bé podem veure la seva infidelitat en diferents articles.
Una de les seves dones era Mnemòsine, deessa de la memòria. Amb ella va tenir nou filles, les muses: Euterpe, Terpsícore, Polímnia, Melpòmene, Talia, Cal·líope, Urània, Clio i Èrato. Alguna de les seves conquestes femenines són Alcmena, una mortal anomenada Leda a la qual Zeus va posseir convertit en cigne, o Europa. 
Per tal d'aconseguir els seus desitjos era capaç de transformar-se en qualsevol animal. A més, posseïa el domini sobre les tempestes, els llamps i els trons.



El principal centre on els grecs convergien per a rendir honor al seu déu era Olímpia. El festival quatriennal que s'hi celebrava allà incloïa els famosos Jocs Olímpics. Hi havia també un altar dedicat a Zeus construït no de pedra, sinó de cendres, procedent de les restes acumulades durant molts segles d'animals sacrificats allà.
A més dels principals santuaris situats entre polis, no hi havia formes de culte a Zeus que compartís tot el Món Grec. Determinats rituals es celebren de la mateixa forma també: sacrificar a un animal blanc sobre un altar elevat,per exemple.
Per un altra banda, algunes ciutats tenien cultes a Zeus que funcionaven de formes marcadament diferents.


Zeus era germà d'Hera, Posidó, Hades, Hèstia i Demèter. Tots fills de Cronos. Zeus va lluitar contra el seu pare i el va desterrar i derrotar, el qual es va veure obligat a tornar la vida als fills que havia devorat ja que tenia por de que a ell el destronessin com ell havia fet amb el seu pare, Urà. I així, a dona de Cronos va amagar a Zeus el qual el més tard el va destronar.

Judit Capella  
4t ESO

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts