11 de febrer del 2013

PASQUINO

Segurament, molts de vosaltres haureu anat a Roma... O si més no, n'haureu estudiat bona part de la seva història. A continuació, us explico una curiositat sobre una estàtua que hi ha als carrers de la Ciutat Eterna.

Pasquino és una de les estàtues parlants de Roma. Tot i que va ser convertida en un símbol per aquesta ciutat i restaurada durant els segles XVI i XIX, forma part d'una escultura hel·lènica del segle III a.c. Fins el 1501 va estar situada en un petit carreró, però llavors van decidir moure-la cap a un emplaçament més cèntric, a la Piazza di Pasquino.


Hi ha investigacions que afirmen que representava un guerrer grec, d'altres a Menelau sostenint en els seus braços a Pàtrocle, un heroi vençut Guerra de Troia, altres estudis que apunten que representa a Àiax sostenint el cos inert d'Aquil·les, també vençut a la Guerra de Troia i finalment altres interpretacions que és una representació d'Hèrcules en la seva lluita contra els centaures.

El nom d'aquesta estàtua és d'origen llegendari i no se sap ben bé. Hi  ha diferents teories. S'explica que Pasquino era un barber que a més escrivia versos satírics en el seu temps lliure. Altres teories diuen que és un personatge del Decameró de Bocaccio, que va morir a causa d'un enverinament. També es diu que era un mestre de gramàtica llatina que ensenyava en aquella mateixa plaça i que els seus alumnes van adonar-se entre la semblança d'aquell home anomenat Pasquino amb l'estàtua i van decidir posar-li notes al coll a fi d'adreçar-se al seu professor. 

Gràcies a aquesta interpretació, els veïns de Roma han agafat per costum enganxar-hi versos satírics i les seves queixes, sobretot a personalitats públiques importants com el Papa de Roma, des de fa gairebé cinc-cents anys. Per això s'anomena sovint, una estàtua parlant, perquè serveix a les persones de Roma per transmetre les seves queixes.



Heu anat mai a Roma? Si hi heu anat... Heu vist l'estàtua de Pasquino?
Quina queixa hi escriuríeu vosaltres?
Què creieu que representa l'estàtua realment?

Us imagineu publicant a les entrades una estàtua de la nostra professora de llengua llatina (la Montse)?

Anna Solà
2n Batx

5 comentaris:

Martina Maldonado ha dit...

Bona entrada Anna!
Mai havia escoltat parlar d'aquesta estàtua, però tampoc mai he anat a Roma, encara que m'agradaria molt anar-hi!!!
M'ha sorprès que no hi hagi un únic significat del què representa; normalment els historiadors troben una història en contret per cada quadre, estàtua o edifici antic... però aquest és el primer cas que he escoltat que no ho tingui.
M'ha agradat molt l'idea de que els alumnes d'aquell professor li hagin posat el seu nom a l'estàtua, pròximament als carrers de Barcelona... Montse Dalmau!! jaja
Molt interessant l'entrada Anna!!

Ahh per cert, estava intrigada de què era el que deia el cartell de l'última fotografia i he buscat la seva traducció; per aquells que també vulguin saber-ho, us la deixo:
"Millor és viure un dia de Lazio que 100 de romanista". No entenia molt bé la frase fins que li vaig preguntar a una amiga italiana em va explicar que Lazio i Romanista són dos equips de futbol.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Anna!
Ja n'havia sentit ha parlar una mica sobre els pasquinos i quan vaig anar a a Roma vaige veure la estàtua, però no hi havia cap nota penjada.
Una de les coses que m'ha sorprès més es que no s'hagi trobat un sol significat del que representa, sinó que hi ha varies histories diferents sobre l'estàtua.

Com ha dit la Martina a l'última fotografia he buscat la seva traducció que vol dir: "Millor és viure un dia de Lazio que 100 de romanista" que es refereis a dos equips de futbol italians.

Unknown ha dit...

Pel que fa a aquesta estàtua em sorprèn les diferents hipòtesis que hi ha, i que encara no es sàpiga què representa realment. També em sorprèn les diferents teories del seu nom!

Per altra banda, he de dir que al llegir "estàtua parlant" no entenia realment el per què, però quan has explicat que s'anomena així ja que la gent l'utilitzava per transmetre les seves queixes ho tinc tot molt més clar. Realment m'ha semblat una manera molt original de queixar-se! Tot i així em pregunto, sirvia de molt?

Tot i que mai hagi anat a Roma, abans d'anar-hi m'hauré de fer una llista de tots els llocs que hauré de visitar, ja que cada cop citeu llocs molt interessants. Respecte a la teva pregunta, no sabria quina queixa escriure; suposo que alguna cosa relacionada amb la injustícia que vivim, la crisis econòmica que estem passant...

Per cert, molt bona aportació Martina! I bona entrada Anna!

Laia Fernández ha dit...

No n'havia escoltat mai a parlar sobre aquesta estàtua, segurament perquè no és dels llocs més famosos i turístics de la ciutat. M'ha fet molta gràcia que la gent la utilitzes per transmetre les seves queixes. bona entrada!

Irene Sánchez ha dit...

Ostres, crec que ha d'estar ple de notetes si són de queixes, amb tots els problemes que hi ha el món de pobressa, guerres... És una bona idea fer servir aquesta estàtua per això, trobo que és original. És interessant que no se sàpiga amb exactitud l'origen i el significat d'aquesta obra, ja que la majoria d'aquestes obres tenen un estudi molt amplii i se sap amb exactitud d'on provenen.
Bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts