7 de gener del 2013

AQUIL·LES

Estic ben segura de que tots heu sentit a parlar sobre Aquil·les i el famós taló d'Aquil·les. Bé, segurament sabreu tots les coses més importants sobre aquest personatge tan destacat de l'antiga Grècia, però m'agradaria aprofundir  una mica més. 

Aquil·les, o també anomenat Aquil·leu i en grec antic Ἀχιλλεύς Αἰακίδης, és un dels herois que més destaca del que coneixem com la mitologia grega. És un dels herois que va adquirir un paper molt important a la Guerra de Troia i un dels protagonistes de la Ilíada d'Homer. Era el fill de Peleu, rei dels mirmidons, i de la deessa marina Tetis

Hi ha una llegenda que explica que Zeus i Posidó es van disputar la mà de Tetis, però Prometeu va predir que el fill que tindria aquesta seria més gran que el seu pare, de manera que els dos van decidir renunciar a ella. Més tard, Tetis va ser obligada a casar-se amb Peleu, amb qui va tenir a Aquil·les. 

Aquil·les 240 d.C.

Es diu que, quan Aquil·les va néixer, la seva mare va intentar convertir-lo en immortal submergint-lo en un llac anomenat Estígia per tal d'aconseguir-ho. Tot i així, es va oblidar de mullar-li el taló, i per tant es va convertir en el seu lloc vulnerable. També hem sentit a parlar sobre la rapidesa d'Aquil·les, però mai ens hem preguntat el per què. 

Es veu que Tetis aplicava un tractament màgic als seus fills, submergint-los en ambrosia durant el dia i purificant-los durant la nit. Els seus 6 primers fills no van suportar el tractament i van morir, així que quan Peleu se'n va adonar va poder parar-la a temps però això va fer que l'os del peu dret del nen quedés cremat. Això ho va arreglar Quiró, un centaure expert en medicina, que durant la seva vida havia estat un gran corredor. 

Després d'això, Tetis i Peleu es van separar i Quiró es va fer càrrec del nen, també va ser qui li va donar nom. Quan va arribar a l'adolescència va mudar-se a Ftia amb el seu pare, on va conèixer a Patròcle, el que seria el seu millor amic per tota la vida. 

Tetis submergint a Aquil·les a la
llacuna Estígia 

Hi ha dues versions sobre l'anada a Troia d'Aquil·les:
  • Tetis ja sabia que el seu fill moriria durant la guerra, així que el va enviar a la cort del rei de Licomedes. Allà es va disfressar de noia i es feia anomenar Pirra i es va casar de forma secreta amb Deidamia, amb qui va tenir un fill anomenat Neoptòlem. Nou anys més tard, els grecs es van donar compte que no podien guanyar la guerra sense la participació d'Aquil·les, així que Odisseu va anar a buscar-lo a l'illa d'Esciros, on vivia fent-se passar per una noia. Quan va arribar, per saber qui era Aquil·les, va portar davant de les noies una gran espasa en una mà i en l'altra tot de joies. Totes les noies van córrer cap a les joies, i en canvi, Aquil·les es va quedar mirant l'espasa. D'aquesta manera, se'l va emportar. 
  • L'altra versió diu que Aquil·les era perfectament conscient que no sobreviuria a la guerra, però pel seu honor va decidir anar i que es recordés el seu nom en canvi de quedar-se i no lluitar. Així, es va dirigir cap a Troia amb els seus mirmidons
La Ilíada explica que, durant la Guerra de Troia, va haver-hi una gran epidèmia entre els grecs causada per Apol·lo, ja que estava enfadat perquè Agamèmnon havia raptat Criseida. Aquil·les i els aqueus li van exigeigir que la tornés, però va decidir venjar-se agafant Briseida, la concubina d'Aquil·les, i aquest es va manifestar dient que no lluitaria fins que la tornés.

Agamèmnon, Aquil·les, Briseida i Criseida 

Els troians van començar a guanyar totes les batalles, ja que els aqueus no comptaven amb la participació d'Aquil·les, fins que va arribar un punt en què Agamèmnon li va suplicar a Aquil·les que tornés a lluitar. En una d'aquestes batalles, Pàtrocle va decidir posar-se l'armadura d'Aquil·les i desafiar Hèctor, el millor heroi troià. 

Aquest el va matar pensant que li ha donat mort a Aquil·les, però quan li va treure el casc es va donar compte de que era el seu millor amic del contrincant. Quan li expliquen a Aquil·les el que havia passar, va matar a Hèctor i el va arrossegar amb el seu carruatge durant 12 dies per venjança. Seguidament el va liurar a Príam, el pare d'Hèctor i rei de Troia.

                                       Representació de la mort de Patròcle

Després de la mort d'Hèctor la guerra va continuar i Aquil·les va matar a molt més enemics. Una dia, va tenir una nit d'amor amb Polixena, la germana de Paris i el mort Hèctor. Aquesta va dir a Paris quin era el seu punt dèbil i aquest li va disparar una fletxa on li havien indicat, al taló d'Aquil·les, i va morir. 



Als que no l'hagueu vist, us recomano una pel·lícula molt bona que representa la història de la Guerra de Troia anomenada "Troy" del director Wolfgang Petersen. Brad Pitt representa Aquil·les al llarg de la pel·lícula. 

Pel·lícula "Troy" que explica com va ser
la història de la Guerra de Troia

En aquest vídeo que poso a continuació podem veure la mort de Aquil·les en la pel·lícula que acabo d'esmentar. Com hi podrem observar, el mata ja que li dispara una fletxa al tendó d'Aquil·les, ja que com he explicat abans era el seu punt vulnerable. 

Què en penseu sobre el comportament que va tenir Aquil·les després de la mort del seu millor amic? Què faríeu vosaltres si us trobéssiu en la mateixa situació?

Paula Campelo
4t ESO

7 comentaris:

Unknown ha dit...

La part sobre el perque el taló era la seva part debil m'ha agradat ja que no ho s'avia.

Unknown ha dit...

Sempre m'ha interessat molt el tema dels deus antics, aixi que aquest treball sobre algun d'ells, m'ha agradat molt. Trobo que està molt ben buscat.

Unknown ha dit...

Aquil·les és un dels meus personatges preferits de l'Ilíada, desprès d'Hèctor, que mort a mans del propi Aquil·les ja que havia matat a Patrocle però....quina culpa tenia el pobre Hèctor? Tot i així, la còlera d'Aquil·les era tan gran que li era igual de qui era la culpa i l'únic que volia era vengar la mort del seu estimat amic.

Maria Guallar ha dit...

La veritat és que no sé ni de bon tros com reaccionaria davant la mateixa situació que va patir Aquil·les, perdre el tue millor amic ha de ser molt dur, així que suposo que entraria en estat de xoc i no crec que ni tan sols tingués l'impuls de fer-li mal a una altra persona per venjança.
Molt bona entrada, Paula.

Carla Espinosa ha dit...

Molt bona entrada Paula!

No es la primera entrada sobre Aquil·les que hi ha al blog, així que no hi ha gaire nou.
Tot i així és una entrada que sempre va bé recordar, ja que va ser un personatge bastant rellevant.

Carla Espinosa ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

M'ha agradat molt la teva entrada! Avui ja he après una cosa nova. Doncs no sabia que Tetis, la mare d'Aquil·les, li apliqués un tractament màgic i que, llavors, Peleu, el seu pare, va voler aturar el tractament i això va causar que l'os del peu dret d'Aquil·les es cremés, tot i que al final es va curar.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts