25 de desembre del 2012

ELS PENTINATS DELS ROMANS

Des del principi de la història romana, els ciutadans romans acostumaven a deixar-se llargues cabelleres, que estava associada amb grans virtuts masculines, com altres cultures  més antigues també feien. A de més del cabell, es deixaven barba pel mateix motiu. Això va seguir així fins ben entrat l'època de l'imperi, on els homes es tallaven el cabell i ensenyaven la seva cara afaitada, encara que semblés un procés molt llarg i cansat degut a les eines que utilitzaven. 


Troballes, d'eines d'un tonsor romà,
on es poden apreciar dos 
Novaculae i  dos fortex.
El tonsor, el barber, tallava el cabell amb unes tisores de ferro, anomenades fortex. Cada vegada que hi anaven era molt dolorós, sobretot quan anaven a afaitar, ja que no s'aplicaven prèviament cap loció. Només aplicaven aigua abans d'utilitzar les navalles "Novaculae" i les ganivetes "Cultri". 

Aquest dolor que patien va fer que només anessin a tonsors experts o s'apliquessin cremes depilatòries. Als homes romans els importava molt la seva imatge, per això els afectava la calvície.  Aquest va ser un dels motius pel qual molta gent es va rapar, així  ho dissimulaven.

Al final de l'època república els pentinats eren més treballats i els cabells ja  es pentinaven amb el calmistro, que eren eines fetes de ferro que es podien escalfar i així podien arrissar-se el cabell. 

Aquí us deixo una curta presentació sobre els pentinats romans, en el qual podreu trobar informació sobre pentinats masculins i femenins.




Com a curiositat, els adolescents havien de fer una ofrena de la seva primera barba als "Lars", això representava el pas a l'edat adulta. Però qui són els Lars?

Cristian Martínez
4t ESO 

12 comentaris:

Martina Maldonado ha dit...

Molt bona recerca Cristiaan!! Mai m'hauria imaginat que els romans utilitzessin la barba i les llargues cabelleres com a símbol de poder,i que li donessin tanta importància al aspecte físic que tenien.

Per altra part trobo molt interessant el vídeo que ens has adjuntat. Ja havia vist altres d'aquest programa, i els trobo molt complets per part de l'informació que donen i amb una bona presentació.

A més a més la presentació que has posat ens serveix molt per a ampliar l'informació de l'entrada.

Molt bona entrada Cristian!!

Unknown ha dit...

Molt interessant, em resulta estrany que al principi els romans es deixessin el cabell llarg i barba com a símbol de masculinitat. Tampoc m'havia plantejat que per als romans anar a tallar-se el cabell i la barba podia ser una cosa dolorosa, ho deurien passar bastant malament.

Lluís Pintor ha dit...

És molt curiós que la masculinitat i una part de l'orgull romà podia estar arrelada directament a deixar-se el cabell llarg, o si començaven a tenir calvícies, a rapar-se'l. A part, en aquell temps, anar a la perruqueria deuria ser més un càstig que la divertida estona de potenciar més la masculinitat.

Carla Espinosa ha dit...

Realment no tenia ni idea de que es deixessin les cabelleres llargues per aquesta raó, a més, a l'hora
d'afaitar-se ho haurien de passar bastant malament ja que com dius no utilitzaven cap loció per aplicar-se.

Per altre banda, he trobat que les Lars son unes divinitats que formaven part del culte familiar i que prové de la culte etrusc.
Ovidi deia que eren les descendents de la nimfa Lara i de Mercuri.

Molt bona entrada Cristian.

Unknown ha dit...

Jo, no sabia per que al principi de la historia romana, els homes duien el cabell llarg i també la barba ja que estaven associades a grans virtuts masculines. Ara, majoritàriament, són les noies qui porten el cabell llarg.
Per altra banda no m'imaginava que els fes mal anar a tallar-se el cabell .

M'a agradat el vídeo que has penjat, la entrada és molt interessant.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada, com ve a die t la Martina sembla mentida que els homes es deixessin barba i els cabells llargs com a símbol de poder.
també m'ha agradat la seva manera de solucionar o "amagar" la seva calvície.

Unknown ha dit...

Quina entrada més curiosa! No sabia que els cabells fossin un aspecte a mirar dels romans per detectar el poder de cadascú d'ells. Jo creia que tallar-se el cabell era una cosa ben normal i sense importància n'hi res significatiu darrere del fet.

Bona entrada Cristian!

Unknown ha dit...

Bona entrada Cristian!
Molts cops m'havia fixat en els pentinats dels romans, però tampoc l'havia donat importància al fet de que es deixessin les cabelleres llargues ja que pensava que ho feien perquè sí, o si a cas pel fred o alguna cosa per l'estil... M'ha sorprès una mica la raó per la qual no es tallaven el cabell, ja que no considero que això donava símbol de masculinitat, de fet al contrari, actualment això va més relacionat amb el gènere femení.
Per altra banda, això de deixar-se el cabell llarg m'ha recordat a Samsó que no se'l tallava ja que sinó perdia força. No sé per què però ho he relacionat una miqueta, ja que considero que els antics romans no es tallaven el cabell ja que era com si els donés més força i protecció.
Sincerament, considero que quan tenen els cabells curts i la cara afaitada als homes els enriqueix més l'aspecte i semblen que s'arreglin molt més. I he pensat, que com que afaitar-se era molt dolorós, potser aquesta era una raó per a que alguns d'ells no es volguessin tallar el cabell no? Tot i que la majoria després ho fessin quan es van inventar les eines adequades per fer-ho...
Pel que fa al tema de les calvícies, que ja havien esmentat anteriorment que als romans els preocupava molt, m'ha sorprès molt el fet de que rapant-se els cabells ho dissimulessin, ja que és una bona idea per ocultar-ho.
Respecte a la teva pregunta, pel que he trobat i com ja ho diu la Carla els lars eren unes divinitats de la mitologia romana que formaven part dels cultes familiars. Eren fills de la nàiade Lara i el déu Mercuri, i el seu origen es troba en els cultes etruscs als déus familiars.
En conclusió, molt interessant l'entrada. Encara avui dia em sorprèn el presumits que eren els romans!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Cristian! Mai m'havia fixat gaire en els pentinats romans i per això m'ha sorprès molt que portar els cabells llargs per ells era un símbol de masculinitat.
Una altra cosa que m'ha sorprès bastant és el tema de les calvícies perquè enlloc de posar-se perruques o alguna cosa semblant el que feien era tallar-s'els tots per dissimular-ho millor.

Laia Fernández ha dit...

Sempre es parla de molts aspectes dels romans, pero mai dels cabells. No sabia que per ells fossin tan importants la manera com tenien tallat o pentinat el cabell. És un fet realment curiós, ja que sempre que els romans volguessin donar la imatge de poder i força. bona entrada!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada, m'ha semblat molt interessant ja que mai m'hagués imaginat que fessin servir la seva cabellera llarga i la seva barba com símbol de poder.
He trobat que els lars eren unes divinitats de la mitologia romana que formaven part de les cultes familiars. L'origen es remunta als cultes dels etruscs vers els déus familiars i son descendents de la nimfa Lara.

Fernanda Paredes ha dit...

Podria ser que d'aquí vinguin les planxes i els "rulos" de cabell? Hem sembla molt curiós el que s'arribaven a fer. Bona feina.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts