13 de març del 2012

JÀSON I ELS ARGONAUTES

Al nord de Grècia, a la Tessàlia, el rei de Iolcos, Èson, va ser destronat i empresonat pel seu germanàstre Pèlias. Aquest va apoderar-se del regne, però un oracle el va advertir i alertar sobre un home amb una sola sandàlia.




Jàson (de Bertel Thorvaldsen)

Jason (el fill del rei) es va salvar i el centaure Quiró el va educar; li va ensenyar a caçar i a guerrejar. Quan va arribar a l'edat adulta va emprendre un viatge cap a Iolcos per alliberar el seu pare i ajudar-lo a recuperar el poder.

Després de caminar uns dies, va arribar a la riba d'un riu i allà va trobar una velleta que no podia travessar-lo. Jàson la va pujar a coll-i-be i la va passar fins a l'atra banda. Allà es va adonar que havia perdut una sandàlia.

La vella, que era Hera transformada, havia recuperat el seu aspecte habitual i li va prometre que l'ajudaria quan ho necessités. Després aquesta va desaparèixer i ell va seguir el seu camí.



Llibre de Jàson i els argonautes

Finalment va arribar a Iolcos i va entrar al Palau de Pèlias. Aquest es va alarmar quan va veure'l amb una sandàlia i encara més quan va saber que era el seu nebot.


Pèlias va dir que li retornaria el regne al seu germà si Jàson aconseguia el velló d'or (amb l'esperança que morís en l'intent). Llavors va demanar a Argos la construcció d'una nau de cinquanta rems i per formar la tripulació va convocar tots els herois de Grècia. La nau es va dir Argo i ells van passar a ser els Argonautes (és a dir navegants de l'Argo).




Expedició dels argonautes

Al cap de poc van arribar a l'illa de Lemnos poblada per dones. Van ser molt ben rebuts per les lèmnies i la seva reina Hipsípile. Però finalment van seguir navegant cap a la seva missió.




Cartell de Jàson i els argonautes

A la Tràcia van trobar Fineu (un endeví castigat pels déus, que vivia turmentat per les Haripies). L'endeví els va donar les instruccions sobre com poder travessar les Simplègades (roques flotants que obrien i tancaven l'entrada al mar Negre).

Creuant el mar Negre arriben a la Còlquida, on Jàson es presenta davant el rei Eetes i li demana el velló d'or. Aquest li donarà si supera dues difícils proves: junyir dos enormes toros ferotges amb peülles de bronze que respiraven foc i arar amb ells un camp i sembrar-hi les dents del dragó de Cadme.

Amb l'ajuda de les arts màgiques de la filla d'Eetes (Medea) pot realitzar els treballs. Ella es va enamorar de Jàson.





Jàson i Medea

Tot i així Eetes no té intenció de lliurar-li el velló, sinó d'assasinar-los a traïció. Medea els torna a ajudar, adorm el dragó que guardava el velló i fugen emportant-se el germà petit de Medea (Apsirt). Quan s'adonen que Eetes els persegueix Medea esquartera el germà, en tira els trossos al mar i així el pare anirà recollint-los i finalment els perderà de vista.


En el viatge de tornada naveguen pel Danubi, l'Adriàtic i el Po fins la Gàl·lia, en direcció a la península Itàlica. Circe, tieta de Medea els purifica per la mort d'Apsirt, es desvien cap al nord d'Àfrica i passen per Creta on Medea destrueix Talos (un gegant que allunyava els vaixells de l'illa llançant-los immenses pedres).




Finalment arriben a Iolcos i donen el velló a Pèlias, que mentrestant havia mort els pares de Jàson. Medea amb enganys convenç les filles de Pèlias que després d'esquarterar-lo el podràn rejovenir bullint-ne els membres. Com a càstig per la mort de Pèlias, Medea i Jàson ón desterrats de Iolcos per Acast (que succeeix el tron) i van a viure a Corint acollits per Creont.

I els fets que passaren després els narra Eurípides a la tragèdia Medea.
En aquesta web trobeu a la part de baix explicat el mite de Medea.

Us deixo el tràiler de la pel·lícula en anglès:



Mireia Cutura
2n Batx

2 comentaris:

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Molts dels personatges d'aquesta historia hem sonen molt, però no la historia aquesta en si. Es una mica complicada d'entendre perquè hi passen molts fets i els nom son complicats i n'hi han molts, però a mida que vas llegit l'historia l'entens més i ho relaciones millor amb els noms. A més a més el tràiler que has posat de la pel·lícula encara t'ajuden més a entendra-ho i penso que és millor mirar-ho que llegir-ho.

Aina ha dit...

Doncs si que van viure aventures tots plegats. Ja sabia la història de Jàson, però amb tants detalls i el pobre ho devia passar malament. M'enrecordo que a classe de literatura universal vem estudiar la tragèdia de Medea i era molt trista i a la vegada cruel.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts