25 de gener del 2012

LES GUERRES PÚNIQUES

Les Guerres Púniques són tres guerres que van fer els romans contra els cartaginesos o també anomenats púnics. Tot va començar quan Roma, després d'haver aconseguit imposar el seu poder per tot la península Italiana, va esdevenir una potència mediterrània del mateix nivell que el de Cartago, una ciutat del nord d'Àfrica ( a l'actual Tunísia).

Els cartaginesos havien establert colònies per tot el nord d'Àfrica, el sud de la penínusla Ibèrica (Màlaga, Cadis), Eivissa, Còrsega, Sardanya i Sicília. LA seva força comercial els feia competidors de les colònies gregues de la penínusla Ibèrica. En aquesta situació Roma i Cartago eren les dues potències en expansió destinades a enfrontar-se pel domini del Mediterrani occidental. Caldria tres guerres, perquè d'aquesta manera hi hagués algú que guanyes definitivament. La primera Guerra Púnica (264-241 a.C.)

Primera guerra púnica


Aquesta primera guerra va començar amb la intervenció de Roma a Sicília, quan Roma és aliada amb els mamertins,que eren uns mercenaris de Siracusa, que lluitaven contra els cartaginesos a Messina. La guerra va passar al mar, on originàriament els romans era qui dominaven, fins que l'exèrcit de la nova flota, comandada pel cònsul Duili àdhuc va permetre una expedició sobre la costa cartaginesa a Tunis (256 a.C).

Rutes

L'assaig va ser fracassat i la guerra es va tornar a centrar a Sicília, on els romans es van consolidar. La pau (241 a.C) va posar fi als dominis púnics sicilians, i d'aquesta manera l'illa va ser la primera província romana. Poc després (238 a.C), Roma va aprofitar la revolta dels mercenaris a Cartago per tal de dominar Sardenya i Còrsega, a més a més.

 

Segona guerra púnica


Aquesta guerra púnica va començar al 218 A.C i va acabar al 201 A.C. Aquesta és veu que és la guerra més famosa de les tres que va haver, ja que es va produir durant la famosa expedició d' Aníbal contra Roma. Com que els cartaginesos havien perdut la primera guerra púnica i havien tingut molta pèrdua de territoris, amb el comandant Amílcar Barca, can conquerir ona part del sud i l'est de la península Ibèrica fins a l'Ebre, una zona de grans riqueses minerals.


Amílcar Barca
Quan va morir el comandant Amílcar el 229 A.C., el va succeir el seu gendre, qui va fundar Cartago Nova.
Andrúbal Barca



Tercera guerra púnica

Va durar tres anys, del 149 a.C al 146 a.C. La van començar els romans, per por a una revolta del poder cartaginès. Roma va començar una cruel execució sota el poder de Masinissa I i va guanyar a l'exèrcit de Escipió Emilià. La ciutat de Cartago va ser totalment arrassada i no es va reconstruïr fins al cap de 150 anys amb Juli Cèsar al capdavant.

Aquí us deixo un vídeo amb més informació sobre les guerres púniques:


Si voleu saber-ne més:





Com us imagineu que eren aquestes guerres, molt o poc mortíferes? Us agradaria haver estat soldat en el temps d'aquelles guerres?


Carla Solà
1r Batx

2 comentaris:

Albert Mustarós ha dit...

Interesant molt bona entrada!

Carla Moreno Corral ha dit...

Bona l'entrada es força interasant!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts