6 d’octubre del 2011

L'EMPERADOR TRAJÀ



Marc Ulpi Trajà

Marc Ulpi Trajà va néixer el 18 de setembre de l'any 52 dC. a Itàlica, prop de Sevilla.
Tot i que la seva família era del nord d'Itàlia ell va néixer a Hispània i per això un cop va ser proclamat emperador va ser el primer emperador que no havia nascut a Itàlia.El seu pare (Marc Ulpi Trajà) va ser nombrat cònsol i governador de Síria.

Allà, Trajà va gaudir d'una carrera prospera i va ser nombrat pretor l'any 85 a Síria.

L'any 88 la legió que ell controlava va haver de partir cap a Germània per parar una revolta, però tot i els seus esforços va arribar-hi tard. Tot i això va ser nombrat governador de l'alta Germània l'any 96. A finals de l'any 97 Trajà va ser informat de la seva adopció en mans de Nerva.

Però això va ser una decisió política ja que necessitava un successor fort i aclamat pel poble, a més era molt respectat per l'exercit i això era un punt a favor. L'any 98 Nerva va proclamar a Trajà com a cèsar. Quan Nerva mor Trajà estava defensant una frontera, on va romandre un any per a aconseguir una gran victòria. Quan entra a Roma l'estiu del 99 és aclamat, i restaura el sistema polític que es caracteritzarà per una gran fermesa i benevolència.

Un cop al poder va renovar els membres del senat afegint-hi membres provinents de províncies orientals, i també va eliminar nombroses feines les quals va conferir a la burocràcia, de manera que així el poder quedava més repartit. També va obligar als membres del senat a comprar terres d'Itàlia amb la finalitat de introduir nous capitals a l'economia agrària.
Pràcticament es va dedicar a conquerir territoris, com algun regne d'Aràbia, Armènia i Mesopotàmia. El seu imperi va sofrir diverses revoltes a Mesopotàmia, Palestina, Xipre, Egipte i també a Crinea. Aquestes nombroses revoltes van obligar a Trajà a sofocar-les i avançar per l'Índia.
Però l'única revolta que li va provocar certs problemes va ser la de Palestina, que es va allargar fins el regnat de l'emperador Adrià (el seu successor).

Trajà va morir a causa d'una paràlisi a Sicília i va ser enterrat dins una columna que es va fer en el seu honor al mont Quirinal, Roma. Aquesta columna mesura 38 m incloent-hi un pedestal on reposa aquest solemne emperador.
En el pedestal s'hi pot veure una inscripció que diu:




Que en català vindria a ser: "El senat i el poble romà, a l'emperador Cèsar Nerva Trajà August Germànic Dàcic, fill del diví Nerva, pontífex màxim, tribú per dissetena vegada, emperador per sisena vegada, cònsol per sisena vegada, pare de la pàtria, per mostrar l'altura que assolien la muntanya i el lloc ara destruïts per aquesta (obra)".


Columna de Trajà, Roma

Així va acabar el seu regnat i va començar el del seu successor Adrià.


Adrià Gendre
1r Batx

5 comentaris:

Aina ha dit...

Vaja és molt interessant la vida d'aquest emeprador. No sabia que estigués enterrat en la columna aquesta tant famosa i que havia vist més d'un cop.

Ivan ha dit...

Com ha esmentat l'Aina, el més interessant de l'entrada per mi ha sigut lo de la columna de Trajà a Roma.

Per fi veig la teva entrada publicada, molt bona feina!

Ave!

Mireia Cutura ha dit...

Veig que em repetiré, però el que m'ha sobtat més és que l'esnterréssin en una columna. No l'he vist mai en directe, però són coses que durant els propòsits a la vida potser un dia es compleixen!
Bona feina!

Artur Bossy ha dit...

Que fort que aquest emperador estigui enterrat en una columna! Un bon emperador!
Bona feina Adrià!

Sergio ha dit...

Opino el mateix que els meus estimats companys, el mes interessant es l'informació sobre la colmuna de Trajà.
Molt bona feina nanu!

Ave!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts