29 de març del 2011

L'OCI A LA CULTURA ROMANA (II)

Les ciutats romanes, comptaven amb una sèrie d'edificis per a garantir l'oci dels seus habitants, aquests són: el teatre, l'amfiteatre, el circ i les termes. Seguidament ens centrarem en el circ:


Circ Màxim, maqueta del Museu Arqueològic de Catalunya, Barcelona(S.G): (1) arena, (2) spina,(3) comptador,(4) meta,(5) cauea,(6) puluuinar,(7) podium,(8) carceres.


L'edifici del circ romà prové de l'hipòdrom grec. En el circ s'oferien principalment curses de carros. Per això el circ tenia una forma allargada, rectangular, amb els costats menors corbats.
  • La pista (arena) estava dividida per un terraplè allargat al mig (spina).
  • A cada exterm de la spina hi havia una meta en forma de columnes.
  • Sobre la spina hi solia haver obeliscos egipcis, estàtua de déus i els comptadors( set ous grossos de fusta o set dofins que servien per comptar les set voltes de què constava la cursa) .
  • Tot el voltant de l'arena era ocupat per la cauea o graderia, sostinguda per un jocs d'arcs i voltes, i separada de la pista per una barrera ( podium) . El puluuinar era un s'asseien els magistrats, la família imperial i els espectadors més privilegitats.
  • A un dels extrems de la pista hi havia les cotxeres( carceres) des d'on sortien a córrer quan el magistrat que presidia els jocs llançava un mocador a l'arena.


Circ Màxim, maqueta del museu della Civiltà Romana,Roma

Aquí podeu observar un vídeo del circ romà en 3D


Podeu visitar aquesta pàgina web si voleu extreure més informació.

Naoual Talibi
1r Batx

5 comentaris:

Cristian Martinez ha dit...

M'agrada moltb el disseny del circ romà, segur que eseria impresionant anar a una construcció com aquetsa a veure curses de cavalls. Els romans tenien molta art.

Bona entrada!

Maria Rodriguez ha dit...

Seria interessant veure construccions aixi dels romans, ja que deuen ser espectaculars!
bona entrada:)

Mireia Cutura ha dit...

Dels edificis que hi havia a l'època romana, segur que aquest devia ser el més divertit.
Actualment els podriem comparar amb els circuits de fórmula 1, ja que més o menys es fa el mateix.
A més, a la pel·lícula: Astèrix i Obèlix en los juegos Olímpicos (feta amb persones i no amb dibuixos animats), hi ha un moment en què es fa una cursa en un circ Romà i em va fer molta gràcia quan apareix un grup que representa "Ferrari" i ens ho comparen, ja que li fan el canvi de rodes i tot!
Bona entrada!

abigail ha dit...

Bona entrada Naual!
La veritat qu aquest romans van construir moltes coses molt importants, i s'entertenien de diferens maneres, i fins i tot feien exercici (les olimpiades).
respecte al qu tu ens estas parlant, que és sobre el circ romà es molt bonica la seva construcció.

abigail ha dit...

Bona entrada Naual!
La veritat qu aquest romans van construir moltes coses molt importants, i s'entertenien de diferens maneres, i fins i tot feien exercici (les olimpiades).
respecte al qu tu ens estas parlant, que és sobre el circ romà es molt bonica la seva construcció.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts