17 de desembre del 2010

TERMES ROMANES A EMPÚRIES

Tipus de Jaciment: termes
Ubicació: Empúries
Mida: 50 m2
Data: (s. I – II dC)





Descripció: L’aigua era un element molt important a l’antiguitat. Les thermae facilitaven la higiene personal però també feien una funció social, ja que eren un lloc de trobada i reunió dels ciutadans.
Les termes emporitanes constaven de diferents sales, com ara el caldarium (sala càlida amb banyeres d’aigua calenta), el tepidarium (sala d’ambient tebi), el frigidarium (sala freda amb banyera d’aigua freda) i el sudatorium (sauna). També hi havia una palestra oberta a l’aire lliure on practicar exercicis gimnàstics, les latrines públiques i els diferents àmbits per al funcionament de les termes (forns, magatzems…).
L’aigua necessària per als banys s’extreia del subsòl a través d’un gran pou de més de 27 metres de fondària excavat a la roca. Les termes van ser mixtes fins l’any 130 dC, després l’emperador Adrià (s. II dC) les va separar per sexes, al matí l’utilitzaven les dones i per les tardes els homes.
També podeu fer un paisatge virtual per els típics banys termals mirant aquest vÍdeo.
Ara bé, creieu que avui dia fem ús dels balnearis o spa com en feien els romans de les seves termes?
Què significa SPA?
Jonatan Martínez
2n Batx

7 comentaris:

Aina ha dit...

Crec que no utilitzem el balneari com els romans, ja que si anem és per fer una sessió de relaxació per treure tota la tensió acumulada que tenim. En canvi els romans devien anar la majoria de dies i nosaltres anem contades vegades a l'any. La paraula SPA vol dir un lloc on es fan tractaments de salud i teràpies de relaxsació. Bona feina Joni!!

abigail ha dit...

Aquest romans pel que sembla gaudien molt, i és relaxaven molt bé! si que sabien..
pel que fa nosaltres molt poques vegades ho fem si ho comparem amb ells.
SPA: és un lloc de relaxació, on la gent va a disfrutar i a estar en calma, tal i com ho diu la Aina lloc de tractament de salud i teràpies.

Anònim ha dit...

una cosa tan senzilla com els balnearis, que avans era rutina anar-hi , ara només hi hanem com a molt un cop a l'any i per que ens ho regalen, i en molts casos els tatxem de tractaments de luxe.

Anna Solà ha dit...

Pels romans, era molt diferent anar al Balneari. Només s'ho podien permetre els més rics però per ells era un luxe perquè no podien dutxar-se ni rentar-se gairebé mai. A més, els servia per curar-se de malalties i epidèmies.
Ara, les persones que hi van és simplement per plaer i és més assequible.
Spa significa Salutem Per Aquam, són unes sigles romanes que encara es conserven.

Mireia Cutura ha dit...

Jo vaig anar a les runes d'Empúries fa anys, i fa gràcia veure el que en queda al cap de tants anys.
En aquella època eren edificis dedicats a l'oci i on es reunia la gent, en canvi ara són llocs on anem a relaxar-nos i no a trobar-nos amb altre gent.

Yasmina Mesa ha dit...

No he anat, pero m'agradaría, es veu en força bon estat i Empuries es un lloc molt bonic :)

Unknown ha dit...

mmm... tinc ganes danariii
XD

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts