5 de desembre del 2010

TEMPLE ROMÀ DE BARCELONA

Aquest jaciment és un dels pocs vestigis romans que es conserven de la ciutat de Barcelona.

Jaciment: temple
Ciutat: Barcelona
Ubicació: Centre Excursionista de Catalunya (Carrer Paradís, nº 10)
Que és conserva: tres columnes complexes i part del arquitrau
Dimensions: 35 m x 14 m
Època: finals del segle I dC i principis del segle II dC

Informació:

Es tracta del temple romà d'August de gran riquessa al segle II dC i malgrat això és dels elements arqueològics menys coneguts de Barcelona, ja sigui per la poca celebritat de les restes romanes de la ciutat condal o per la seva poca accesibilitat en la ubicació, ja que s'hi ubica en el patí d'un palau renaixentista que en l'actualitat es seu del Centre Excursionista de Catalunya i que normalment no està oberta al públic.
Avui dia es conserven tres columnes en la seva posició original amb els seus respectius capitells d'ordre compost i part del arquitrau.

El temple ha estat dedicat al emperador August i les dimensions eren enormes: 35 metres de llargada i 14 d'ampl
ada.

Podeu veure el que queda actualment del temple amb una reconstrucció virtual d' edu365 clicant aquí




















































Què penseu sobre la conservació del temple? Creieu que és normal tenint en compte el creixement de Barcelona?


Jonatan Martínez
2n Batx

20 comentaris:

arnau aguilera ha dit...

crec que a partir d'ara el centre excursionista de catalunya tindria que esta obert per a tothom que vulgui presenciar les tres columnes
per tal de que es fasin més famoses

Eulàlia Tarragó ha dit...

Crec que aquestes columnes estan ben conservades, tenint en compte que estan desde fa molts anys. Caminar per Barcelona i d'acop veure aquest mitg temple, crec que deu impectar.

Mireia Cutura ha dit...

Jo crec que estàn dins de Barcelona, que s'en conservin 3 columnes ja és molt, perquè amb el garn desenvolupament que està vivint aquesta gran ciutat, segur que moltes restes romanes s'han perdut..
Crec, com han dit altres companys, que el centre excurcionista hauria d'estar obert a tothom que vulgui conèixer més coses romanes.

Maria Guallar ha dit...

Doncs no, no crec que sigui molt normal trobar una resta arqueológica d'aquesta antiguetat i aquesta mida. D'acord que es pot trobar a Tarragona i a la gent no li impirta massa, però amb el creixement actual de la capital catalana, trobo que poder conservar això és un fet important.


Maria Guallar Comas
2n B ESO

naual.T ha dit...

La veritat es que estic d'acord amb els altres companys el centre excurcionista hauria d'estar obert a tothom que vulgui conèixer més coses romanes. ja que va be que altres persones coneixem més a fons restes arquelogiques com aquestes, agrada veure per Barcelona aquest tipus de coses.

Ester ha dit...

Vaaajaa.. jo crec que he estat allà! que bé que es conservi aquest temple romà!

Joan S ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Joan S ha dit...

per lo que diu a l'entrada aquest tal August deuria ser molt important.

Roger Solé ha dit...

estic d'acord joan deuria ser important aques August

abigail ha dit...

Jony!

carai si que està ben conservat aquestes restes, sembla impresionant. La veritat és que nose com pot ser aquest fet, tot i que també penso que és degut a que està ben cuidad!
Tot i així soposo que si pot ser possible que és mantingui, ja que ara en dia trobem més restes romanes, perquè no és podria conservar aquestes columnes?.

Marc Marfany ha dit...

Aquest columnes es conserven bastant bé, però sempre havia cregut que aquestes columnes eren la antiga muralla de Barcelona

marta b ha dit...

És estrany que encara es conservin parts d'aquests jaciments arqueológics, ja que fa molt de temps que van estar construïts.

Andrea Padilla ha dit...

Aquestes restes crec que les vaig visitar quan anava a l'escola. Personalment crec que en un principi el creixement de Barcelona va ser molt desordenat, però que poseriorment es va ordenar, tot i que potser en èpoques anteriors no es valoraven tan les restes com actualment. Si no recordo malament en el lloc on es troben les restes està molt diferenciat el que és romà i les construccions posteriors perquè les persones ens fixem.
Moltes gràcies Jony :)

Unknown ha dit...

és una bona notícia que restin coses romanes a la nostra capital avui dia, la pregunta que ens has fet la trobo interessant i amb molta diversitat d'opinions i personalment ho trobo increíble que encara resti ilès!

Andrea B. ha dit...

Que es trobin aquestes tres columnes per Barcelona no és molt corrent ja que és una gran ciutat i està molt desenvolupada. Però està bé que les segueixin conservant i es puguin veure encara.


Andrea Blázquez 2n d'ESO

Andreu Queralt ha dit...

Com han dit a ¡ltres companys no és gaire normal que hi hagin ruïnes com aquestes per barcelona no?

Paula Gumà ha dit...

És molt interessant que després de tant de temps es puguin conservar els edificis d'aquests antics romans nostres, oi?

Paula Gumà

Àngel Enrich ha dit...

Jeje, aquest surt al nostre treball del viatge per l'imperi romà

Adrià ha dit...

El centre excursionista hauria d'obrir i deixar que la gent pogués contemplar aquest temple.

Meri ha dit...

aquest monument apareix en un dels treballs que em fet a la classe de 4rt. Molt interessant que ben aporp nostre encara hi hagin restes tan properes dels romans.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts