6 de desembre del 2010

L'EMPERADOR ADRIÀ

Publi Eli Adrià, més conegut com l'emperador Adrià, va nàixer el 24 de gener del 76 a la província romana d'Itàlica (Hispània), on va quedar orfe als 10 anys i va ser adoptat per l'emperador Trajà.
Va ser substituït anys més tard pel seu fill adoptiu (Adrià).

Bust d'Adrià


Amb Adrià un cop al poder, l'imperi va començar a perdre territoris cosa que no va agradar a alguns militars, aquests van intentar sublevar-se, però van ser descoverts.

Aquest incident va fer reflexionar a Adrià sobre quins problemes tenia el seu imperi, així que va decidir viatjar per tots els territoris del seu imperi per saver-ne els problemes.

En un d'aquests viatges, cap al 122 va anar a la Gàlia, on va construir una gran muralla qu anava entre el Mar del Nord i Irlanda (en total media 115 km de longitud).

Muralla d'Adrià

Després d'aixo va seguir viatjant un temps, fins el 135 que tornà a Roma ,on va aportar un temps de pau i prosperitat. Però poc després va haver-hi una sèrie de revoltes a Jerusalem a causa de que Adrià va prohibir la circumcisió, i també va voler construir un santuari al déu Júpiter al lloc on antigament estava situat el temple de Jerusalem, que va ser destroçat anys enrere pels propis romans. Això va generar tota aquesta sèrie de revoltes jueves. Aquesta revolta va ser frenada anys més tard.


A part, Adrià també va fer reformes administratives i econòmiques, com per exemple dividir el seu poder en diferents càrrecs que depenien directamnet d'ell.


Adrià va morir l'any 136 i va ser enterrat en un monument construiï a Roma que s'anomena "El Castell de Sant Angel".


El Castell de Sant Angel, situat a Roma


Aquí us deixo un vídeo que parla sobre com Adrià va agafar el poder i com va governar.




Adrià Gendre

1r Batx

17 comentaris:

arnau aguilera ha dit...

va ser el millor emperador romá i sobre va ser español

Maria Guallar ha dit...

No sabia que existia aquest emperadoor, però veig que va protagonitzar grans gestes.

PD: decoberts va amb b alta.


Maria Guallar
2n B ESO

naual.T ha dit...

No en sabia d'aquest emperador, ni tan sols em sonava, i per el que es veu era español es mereix que el coneixem ja que per el que es ve va fer moltes coses així com aquesta murralla que va contruir, molt curios. Bona entrada.

Ester ha dit...

Ostres no en sabía res daquest emperador..i que curiós que fos espanyol.. Bona entrada!

Roger Solé ha dit...

jo,com la maría tampoc sabia que existía pero ara que o trobo interessant

abigail ha dit...

No havia sentit aquest emperador.. i és molt bonic aquest Castell de sant Angel(Roma!
A part és veu que Adriano 1r havia crescut per ser un general, tot i així als 42 anys va passar a ser un emperador..i és sorprenent que va dessafiar les tradicions! és a dir a lluir pel a la cara.
Encara que no va tindre mai fills!
És molt sorprenent la seva vida.

bona feina! :)

Marc Marfany ha dit...

No sabia que existís aquest emperador si que va fer coses per millorar el seu imperi.

Andrea Padilla ha dit...

Sembla que tot i que la gent al principi no debia tenir gaires espectatives amb ell, després va demostrar les seves capacitat com emperador.
Moltes gràcies Adrià :)

Unknown ha dit...

Molt interessant, una de les coses o estructures més ben dit que més m'agrada és la muralla d'Adrià, em recorda a la muralla xinesa. Ara,avui, ja he descobert perquè és diu muralla d'Adrià!

Andrea B. ha dit...

Aquest emperador el desconeixia i la muralla també,però em sembla bé que Adrià volgués demostrar que era un bon emperador i que no era el tots els altres es pensaven.

Andrea Blázquez 2n d'ESO

Joan S ha dit...

jo no coneixia aquest emperador, pero a balgut la pena saber que va existir perque va seru dels pocs emperadors espanyols que hi va haver, per tan es mereix i de bon grad que li agin fet aquest castell.

Andreu Queralt ha dit...

És molt interesant aaquesta entrada, i veig que era un bon enperador, no com d'altres que van acabar assesinats.

marta b ha dit...

Trobo molt interessant aquesta entrada ja que desconeixia tan aquest emperador com la muralla, i això que van ser un bon emerador.

Carla Espinosa ha dit...

No sabia res d'aquest emperador, mai n'havia sentit a parlar d'ell.

Mireia Cutura ha dit...

És molt interessant que cada dia aprenguem coses noves, com per exeple que hi havia un emperador que es deia Adrià.
Una cosa qe¡ue m'ha sobtat, és que sent emperador, viatgés a cada poble del seu imperi per veure quins eren els problemes de cada un. Això si que és ser un bon emperador!
I pel que veig la muralla que va fer construir, encara es conserva bastant bé!
I el castell de Sant Àngel és preciós!!
Bona feina!

Àngel Enrich ha dit...

Jo ja havia vist fotos de la muralla, però no sabia qui l'havia construida

Ivan ha dit...

Bona feina Adrià!

D'aquest emperador en sabia poques coses, principalment el fet de que construís la muralla d'Adrià. Però desconeixia la sublevació que és va preparar contra ell i els seus actes a Jerusalem tinguen en conte les revoltes jueves, interessant, interessant.

Ave!

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts