4 de desembre del 2010

ELS COSMÈTICS DE LES ROMANES

Els romans han aportat moltes coses en la nostra cultura, una d'elles ha sigut la incorporació de molts hàbits de bellesa. Les romanes van establir i van donar a conèixer els cosmètics naturals, que són els que avui dia podem trobar a qualsevol perfumeria, i que també tenen altres usos com aplicar-los com a remeis casolans.




Cosmètics Romans

S'han dut a terme una sèrie d'investigacions, aquestes han donat fruit i s'han trobat una trentena de mostres en ungüentaris romans, com petxines que s'utilitzaven per escampar el maquillatge i un osculatori on es preparaven prèviament les barreges de la Colònia de Celsa.

Hi ha trucs que possiblement ara ens semblen molts curiosos com per exemple l'ús del coloret vegetal, que consistia ,segons explica l'experta de l'investigació Josefina Pérez-Arantegui, que es podia obtenir de dues maneres diferents. En especial el coloret vermell que estava format per dos elements, com són elferro de gran puresa barregat amb guix. I una altra manera d'obtenir aquest to vermell del coloret era utilitzant el sulfur de mercuri.



Ferro de Gran Puresa



Guix




Sulfur de Mercuri


Ara bé per tal d'obtenir els matisos rosats s'utilitzaven colorants orgànics, concretament per obtenir aquest colorant rosat l'extreien de l'arrel d'una planta saragossana anomenada Rubia Tinctorum per després aconseguir una espècie de laca en pols que després es barrejaven amb oli d'oliva .
Pel que fa a l'ombra d'ulls verds, s'aconseguia a partir de dos minerals la celadonita i la glauconita
.

Els estudis que s'han emprat per estudiar els cosmètics que utilitzaven les romanes és a través de l'arqueometria que és una disciplina científica que utilitza mètodes físics i químics pels estudis arquològics. També s'ha fet ús de les últimes innovacions científiques en aquesta disciplina que és l'ús de Rajos X, radiacions infrarojes, tècniques microscòpiques.

Actualment podem trobar una exposició dels comètics més emprats per les dones romanes de l'època al Museu de Saragossa. Segur que haurà de ser molt interessant i molt curiós veure aquests cosmètics i saber com es feien.


Judith Vázquez
1r Batx

18 comentaris:

arnau aguilera ha dit...

m'ha sorpres molt que també hi agués maquillatge en aquell temps

Judit F ha dit...

Que interessant, no ho sabia tot això!
Molt bona feina!

Mireia Cutura ha dit...

Totes aquestes coses, a primera vista no semblen importants, però si ens hi fixem bé, podem veure que són coses que formavesn part del dia a dia dels romans i que son tant importants com qualsevol altre cosa per conèixer millor la seva vida.

naual.T ha dit...

Que curios, coses que son tan actuals i veure que tenen a veure amb els romans, i que gracies a aquest fet ara moltes de les noies depenen d'aquest cosmetics i que no sabrien que fer sense ells.

Joan S ha dit...

no m'hauria imaginat mai que els colorants sortissin de minerals com el surfur de mercuri. Sort en tenim de les noves tecnologies com radiacions infrarojes per poder investigar temes com aquest.

Ester ha dit...

Ostres no ho sabia tot això! moltes gràcies Judith!

Roger Solé ha dit...

m'ha agradat aquesta informació es molt curiosa saber que els romans ens han portat la cosmética

abigail ha dit...

No sabia això dels cosmetics, la veritat que sembla molt interessant! a primera vista no sembla molt agradable ja que és molt sorprenent de com ho obtenien.

si mireu aquest video del yootube, ho tindreu mes clar: http://www.youtube.com/watch?v=utdeCvlNppM

Marc Marfany ha dit...

Si es veritat pensava que el maquillatge era cosa de fa pocs anys

marta b ha dit...

M'ha sorpres molt aquesta entrada, perquè no s'havia que antigament ja hi havia de maquillatje per a les dones. La forma de fer el maquillatje antigament és molt impressionant.

Andrea Padilla ha dit...

Moltes gràcies Judith :)
Les dones romanes també eren presumides, com moltes de nosaltres, i van marcar l'origen del món dels cosmètics.

Unknown ha dit...

No sabia que el món dels cosmètics anés a parar als romans, molt curiós la veritat... si que eren presumides!

Andrea B. ha dit...

I tant que ha de ser interessant anar a aquell museu de Saragossa! M'he sorprès que el maquillatge i productes de bellesa que s'utilitzen ara vinguessin dels romans.

Bona feina!


Andrea Blázquez 2n d'ESO

Andreu Queralt ha dit...

És increïble que fa tants anys que es va inventar el maquillatge... I que les romanes el fesin servir.

Andreu Queralt ha dit...

És increïble que fa tants anys que es va inventar el maquillatge... I que les romanes el fesin servir.

Maria Guallar ha dit...

Els cosmètics... les romanes?
Bé, ja sé que han tingut un paper importantíssim en la història, però això és massa! No se m'hauria acudit mai.


Maria Guallar Comas
2n ESO B

Carla Espinosa ha dit...

Que interesant, no s'havia que en aquells temps hi hagues maquillatge, m'ha sorprés molt.

Àngel Enrich ha dit...

És curiós veure com tant ara com a l'antiga roma, tothom es preucopava pel seu aspecte i l'impressió que donaven als demés

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts