8 de novembre del 2010

LA DEESSA ATENA DESAFIA ARACNE

Us presento el quadre ''Las hilanderas'' del famós pintor Velàzquez on les protagonistes són la deesa Atena (deessa de l'art i la guerra) i la jove Aracne (bellíssima i teixidora excepcional).

Darrere aquest quadre hi ha una història:


Tot va començar quan la bellíssima Aracne es va atrevir a dir que els seus teixits eren millors que els de la deessa Atena.

Aquest acte d'Aracne
va fer que la deesa s'enfades i molt i donar-li una lliço. Atena va viatjar cap a les terres d'Aracne i es va difressar de vella per així no destacar i poder-se apropar a ella.

La deesa va
desafiar publicament a la jove i bellísima Aracne. Van triar un jurat perquè decidissin la guanyadora un cop acabat el teicit de cadascuna. El teixit d'Atena es basava en ella com a deessa i la seva armadura de guerra. Aracne durant la competició entre les dues va descobrir que la velleta era Atena per aquell genoll tan perfecte.


Atena
En descobrir a la deessa, en el seu teixit es va basar en la nimfa Europa i el pare d'Atena, Zeus, convertit en toro se la volia emportar representant les violacions que havia comès. Aracne va pintar aquest quadre per ferli saber a la deesa que l'havia descobert.







El jurat no va poder e
scollir a la guanyadora perquè els dos teixits eren espectacularment perfectes. La deessa molt indignada es va treure la difressa de vella deixant al descobert de tothom la seva armadura militar. Va agafar una llençadora i va donar un cop a Aracne seguit d'unes paraules:

- Has desafiat els déus amb la teva supèrbia. Volies teixir? Doncs teixiràs tota la teva eternitat!

I allà va ser quan la va transformar en aranya.

Podeu veure la història aquí.




Aracne
Parts importants del quadre "Las Hilanderas"




Per a més informació.



Què hauríeu fet vosaltres en el lloc d' Aracne en el moment que descobreix Atena?

Què hauríeu fet vosaltres en el lloc d'Atena quan Aracne la desafia?


Sandra Sola

4t ESO

11 comentaris:

max ha dit...

A primer terme sembla un quadre de l'època, que no digui res més que el que es veu realment.
Però aquest quadre de Velàzquez amaga una gran història relacionada amb els clàssics.
Hem de dir que ja sabiem la història, però mai està de més saber altres punts de vista.
Max i Yas

Anna Solà ha dit...

Velàzquez va voler fer aquest quadre per mostrar-nos la seva astúcia i per poder assolir el càrrec de noble reial.
Si jo hagués estat en el lloc d'Atenea, m'hauria rendit. Hauria d'haver sigut una mica més humil en el moment que Aracné la va vèncer.
Aracné hauria d'haver parat de teixir al saber qui era Atenea, podria haver previst que la deesa els venjaria. Bona entrada Sandra.

Maria Rodriguez ha dit...

Tot i que ja sabiem aquesta història, encara ens quedem alucinats al saber que aquest quadre esta relacionat amb els classics i mira que sembla un simple quadre de Velàzquez.
Des de que vaig saber aquesta historia m'ha agradat molt.
Molt bona feina Sandra :)

Cèlia ha dit...

M'agrada l'entrada, Sandra! Es nota que vas a llocs eeh ;) La mitologia és molt interessant per aquestes coses, històries que sempre s'acaben relacionsnt amb altres tant sutilment que ni ens n'adonem, i que els bons pintors com Velázquez saben expressar.

Cèlia ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Àngel Marcos ha dit...

Jo si hagues estat Aracnè no hagues intentat supera a la deesa perquè tot i que ho va fer la cosa no li va anar gaire bè perquè va acabar convertida en aranya i em sembla que li va estar bè per ser tant "xula"

Unknown ha dit...

Bona entrada, i bon quadre de Velázquez també, treballat a l'ultim mes a l'assignatura de llocs. Sembla impresionant com un quadre tant famós com "Las Hilanderas" també sigui un clàssic...estem rodejats!

Andrea Padilla ha dit...

Personalment no haguès desafiat d'aquesta manera a una deessa, en el seu cas la va condemnar enternament. Però si haguès estat Atenea crec que el càstic va ser el correcte, però potser no haguès permès que fos eternament.

Anahi ha dit...

Ah, ja m'en recordo d'haver treballat aquest quadre a socials el any passat. I recordo perfectament el mite i m'encanta. Moltes gràcies per recordar-lo. Bona feina.

Aina ha dit...

sicerament crec que les dues es mereixen el que lis va passar. Aquest cuadre m'agrada molt per aquesta historia que s'amaga derrera. Bona feina!

abigail ha dit...

Aquest quadre el vam fer a 4r :)
Dons jo en principi no habria aceptat.
I sincerament no em puc possar en la situació per decidir el que realment faria..

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts