2 de desembre del 2010

L'OCI A LA CULTURA ROMANA (l)


Les ciutats romanes, comptaven amb una sèrie d'edificis per a garantir l'oci dels seus habitants aquets són: el teatre, l'amfiteatre, el circ i les termes. Seguidament ens centrarem en el teatre:


Teatre de Sàbrata (Líbia)

EL TEATRE


Al començament els teatres romans eren de fusta i desmuntables. Però a partir del s. I a. C. a Roma es van començar a construïr teatres de pedra segons els models grecs. El teatre grec es dividia en tres parts ben diferenciades: la graderia, on seien els espectadors; l'orchestra, un espai circular on cantava i ballava la cor, i les construccions de l'escenari: una plataforma on actuaven els actors i un edifici que feia de teló de fons, magatzem i vestidors scanea. Els romans van seguir bàsicament aquesta estructura, però van introduir-hi innovacions per millorar-los:

Els grecs construïen els teatres sobre la falda d'una muntanya, per poder posar els seients en forma esglaonada en forma de grades. Els romans també aprofitaven sovint el pendent per recolzar-hi la graderia. Tanmateix, quan no disposaven d'aquest avantatge, eren capaços fer teatres com a edificis independents, en els quals la graderia o cauea descansava sobre un sistema d'arcs i galeries de formigó, de manera que podien edificar teatres a qualsevol lloc, fins a les zones més planes sense dependre del relleu. La façana exterior era formada de fileres d'arcs disposades en diversos pisos.


L'orquestra orchestra, que en el teatre grec d'època clàssica era completament circular, va esdevenir semicircular en el teatre romà. També va canviar-ne la funció: ara hi seien els espectadors més importants.

-Els romans feien l'escenari proscaenium o pulpitum més ample.

-La scaena ( magatzems i vestidors) en el teatre romà es construïa tan alta com la cauea, de manera que el teatre quedava tot tancat en un semicercle. La façana que donava a l'interior frons scaenae, ornada amb dos o tres pisos de fileres de columnes, tenia tres portes cap a l'escenari i servia de decorat permanent per a totes les obres.


-Tant el teatre grec com el romà eren a l'aire lliure. Tant sols es cobria de vegades amb una lona. La cauea solia estar dividida en tres sectors per a públics de diferents classes socials: les classes altes a les grades més pròximes a l'escenari i les classes baixes en la resta.





















Els seients d'honor a les primeres files de la graderia



















El teatre de Dionís en l'actualitat

Per cercar més informació podeu fer-ho des de la pàgina d'on ha estat extreta: clica aquí.


I si voleu veure més imatges cliqueu aquí

Aquí podeu observar un video del teatre romà en 3D




Naual Talibi
1r Batx

9 comentaris:

Anna Solà ha dit...

Molt ben fet Noual! Sembla mentida com els romans podien construïr tot això amb l'antiga maquinaria que tenien llavors...
I el més important era que tenien llocs de reunió on es trobaben tots, a diferència de la nostra societat, que cadascú s'aïlla en el seu món...
A més d'heredat la llengua, ja podriem haver heredat aixo!

abigail ha dit...

Naual:)

la veritat es que la pag web està molt interessant i molt ben explicada, a part i puc entrar en altres entrades on hi han noticies que tenen referencia també al mon romà.

mireia ha dit...

Molt ben explicat tot!
És interessant viatjar pel món havent estudiat les funcions que tenia cada edifici, i alhora veient-ne exemples!
Ho dic tot i tenir poca "experiència" en viatjar, però he estat a Roma havent estudiat coses sobre monuments romans, i t'adones que és més interessant visitar-ho sabent les funcions, que sense saber res!

Jony ha dit...

Has explicat molt bé el tema dels teatres com a edifici d' oci, a més el video que has afefit del teatre d'Italica en 3D ens ensenya clarament com era un teatre d'època romana.

Mireia Cutura ha dit...

Algunes coses de les que has comentat, com per exemple: que la grada estava dividida ne tres sectors, segons la classe social, ja ho sabia per l'entrada que estic fent dels monuments a Catalunya, ja que cada un l'explico i aquesta informació ja l'havia trobat. Però tota l'altre informació és molt interessant i em servirà per a pròximes entrades o treballs! Gràcies i bona feina =)

Mireia Linares ha dit...

Està molt bé l'entrada! M'ha cridat l'atenció tot el teatre! Felicitats!

Roger Solé ha dit...

es una informació molt ben trobada felicitats

Andrea Padilla ha dit...

Moltes gràcies Naual :)
Això ens serà molt útil als de segon de batxillerat per a fer els nostres resums per la selectivitat :)

Andrea B. ha dit...

Aquesta entrada està molt bé, no sabia que els teatres abans eren de fusta, pensava que sempre s'havien construït amb pedra.

Gràcies per l'entrada!


Andrea Blázquez
2n d'ESO

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts