14 de febrer del 2010

LA REPÚBLICA ROMANA -S P Q R-

A causa de l'expulsió de Tarquini el Superb l'any 509 a.C., l'Estat es va haver d'organitzar d'una forma diferent, així va sorgir la República.

-Les Classes Socials:
Eren les mateixes que en l'etapa monàrquica, encara que amb alguns matisos, el sector dels plebeus més rics s'integrà en el nou ordre senatorial (nobilitas)o bé formant l'ordre eqüestre o cavallers (equites).

El dret de ciutadania (ius civitatis) era un privilegi només pels homes lliures plebeus o patricis, encara que els plebeus no ho tinguessin tan bé com els patricis cosa que va provocar diferentes revoltes entre aquests coma ara la de Mons Sacrum. Els patricis van cedir i en conseqüencia van ser redactades les Lleis de les taules (450 a.C.).

-Les Institucions Polítiques:
La República va trobar el seu equilibri en tres institucions; els magistrats, el Senat i les assamblees del poble o comicis.

Les magistratures formaven part del cursus honorum o carrera política, representaven el poder executiu:
  • Els cònsuls (consules), dos magistrats anuals amb poder civil i militar.
  • Els censors (censores), cada cinc anys i encarregats del cens.
  • Els pretors (praetores), administradors de la justícia.
  • Els cuestores (quaestores), encarregats de la hisenda pública.
  • Els regidors (aediles), proveïment de queviures, policia de la ciutat i encarregats dels jocs i festes.
  • Els tribuns de la plebs (tribuni plebis), protectors dels drets dels plebeus.
  • Els procònsols i els propretors, governadors de les províncies.
El Senat era el càrrec vitalici i representava davant de la temporalitat dels magistrats, el poder permanent, al principi només podien acedir-hi els patricis fins més tard que s'hi van afegir els plebeus. Algunes atribucions eren exercir la vigilància sobre la religió nacional, dirigir la política exterior, organitzar i governar les províncies etc. En situació de crisi en el Senat es podia nomenar un dictador elegit entre els cònsols i amb ple poder durant només sis mesos.

- L'expansió de Roma:
Després de sotmetre el Laci, l'expansió romana per la península Itàlica es va produir en tres fases; guerra etrusca o de Veïs (396 a.C., domini de l'Itàlia Nord), guerra contra els samnites (290 a.C., ocupació del centre de la península) i l'expansió de direcció la Magna Grècia i conquesta de Tarent.

Un cop Roma va controlar tota la península va entrar en conflicte amb Cartago per al control del Mediterrani (Mare Nostrum). La lluita va durar 118 anys i és el que coneixem amb el nom de guerres Púniques.
  • 1a guerra Púnica (264-241 a.C.). Apoderament de Sicília, Còrsega i Sardenya a part de la Gàl·lia Cisalpina, passaren a ser províncies romanes.
  • 2a guerra Púnica (219-201 a.C.). Batalles lliurades a Hispània, Anníbal es va dirigir a Itàlia pels Pirineus però no va conesguir la victòria i es va veure forçat a tornar a la seva pàtria on va ser derrotat.
  • 3a guerra Púnica. Cartago va ser destruïda per Publi Corneli Escipió Emilià i es va crear la província d'Àfrica.
-El Final de la República:
El final de la República el van causar tres grans problemes: el sistema de classes com el sufragi no directe, la necessitat de finançament per aconseguir una carrera política i la corrupció política. Va haver-hi una ruptura que va crear dos grups els optimates i els populares.

  • 1a guerra civil. Enfrontament dels dos exèrcits al cap de Mari (populares) i Sul·la (optimates) que va fer caure Roma en el caos i en un bany de sang.
  • 2a guerra civil. Repetició de l'enfrontament dels dos exèrcits però parat per Cèsar que va fer fugir a Pompeu després d'entrar a Roma. Aquest va ser assassinat per por al poder unipersonal al peu de l'estàtua de Pompeu el 44 a.C. Apareix el primer triunvirat format per Juli Cèsar, Cneu Pompeu i Marc Licini Cras, va ser una alianza informal per a dominar els punts més alts de l'estat.
  • 3a guerra civil. Després de la persecució i derrota dels assassins de Cèsar, tres homes van intentar governar junts; Lèpid, Marc Antoni i Octavi forman t així, el segon triumvirat. La història es va repetir i, en morir Lèpid, els altres dos van combatre guanyant Octavi en la batalla d'Actium, 31 a.C.

Escudo de República romana

Senatus Populusque Romanus


El Senat i el poble Romà


Aquí deixo un vídeo esquemàtic que explica la forma de manar durant la República a Roma, espero que us agradi...

<br/><a href="http://video.msn.com/video.aspx?mkt=es-MX&vid=23aa44ad-66ec-4663-85b5-bf382055ec1d" target="_new" title="La República Romana">Video: La República Romana</a>




Ivan Linares
1r Batx

17 comentaris:

abigail ha dit...

Em sembla que aquest romans mai se'n van donar per vençuts.
és sorprenen com troben de rapit un equilibri per poder avançar,també crec que expandir-se per un mon tan gran ells van aconssegir molta cosa, tot i que tot el que van aconssegir va tindre les seves consecuencies.
Tot i així ens enrrecordem de ells per la seves lluites, dominis i per les restes que ens han deixat.

Judith ha dit...

Es molt ineteressant crec que saber una mica mésw de la vida de la Républica està molt bé ja que podem saber més la vida dels romans i com era la seva vida dia a dia. A més a més podem veure com en el vídeo ens ha explicat més detalladament la seva vida.

majka. ha dit...

Un bon resum, Ivan, es nota que l'has treballat! us servirà molt a tots per tenir clares les idees principals d'aquesta època.

Gràcies per compartir!

beeRtaa ha dit...

ben fet el resum:)
a través d'aquest resum, hem sapigut més sobre la vida de la República on hi consten els romans.
m'agrada el video, molt divertit i el power point ben explicat, ajuda a entendra-ho tot.

muuaaaà!:)

Jony ha dit...

Molt bon resum Ivan!
ara sabem més sobre la vida dels ciutadans romans durant la república.
i ens anirà bé per estudiar.
Pel que fa als videos són una bona aportació per saber com era el poder en aquesta 2ª etapa de la història de romà: La república.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Paueet ha dit...

Bon resum amb bon suport per explicar-ho!
L'historia de la República es força interesant, ¡i més si d'aquí poc tens un examen!

Nil ha dit...

Molt bon resum Ivan!
A més a més el video i el powerpoint sembla que no però ajuden molt els suports visuals per acabar d'entendre el que s'explica.

Jessicaa ha dit...

Els resum i els suports estan molt ben argumentats.
Ja que la república va passar per diferentes fases i els acanvis que hi va portar entre la societat.

ave!

Maria ha dit...

Bon resum!
crec que està molt ben explicat i les idees principals molt clares, a més a més amb l'aportació d'aquest vídeo tindrem alguns dels conceptes molt més clars alhora d'estudiar per l'examen.

Ave!

Elena ha dit...

Molt bon resum Ivan!! Tot està molt ben explicat i m'ha agradat molt el vídeo esquematitzat que has posat, es pot entendre de diferent manera moltes de les coses que apareixen en el resum.

mireia ha dit...

Està molt ben resumit Ivan. És un resum molt bo per estudiar per l'examen!

Aina ha dit...

Està molt bé el resum et felicito!

Ave!

Adrià ha dit...

Molt bé Ivan el resum està molt ven fet i els videos estan bé.
Felicitats.

Adrià ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Elena ha dit...

Els romans han inventat moltes coses i també n'han conseguit, gracies a ells estem aixi de bé i estudian les seves vides. Sempre lluitan per aconseguir terres i coses.
Bona feniaa!

Anònim ha dit...

Tot i que si parlem de la República Romana, estem exposant un tema molt extens i genèric, tu ens has parlat del que seria més aviat la política i la societat de llavors. Parlaments, democràcia i altres elements semblants van començar a sobresortir i a desenvolupar-se en aquesta època, paral·lelament amb Grècia.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts